Dassen inngår i Åsa Sonjasdotters kunstprosjekt «Fra kjøtt til kjøtt» som vises på Henie Onstad kunstsenter denne sommeren. Prosjektet hennes inngår i en presentasjon av kunstneren Nikolai Astrup (1880–1928).
Sonjasdotter er inspirert av Astrups maleri Soleier og regnbue (fra cirka 1918), som tematiserer naturlige livssykluser. Prosjektet vises som en collage inne i salen og med poteten Kjøtt som er plantet i sekker ved inngangen.
Sekkene er fylt med kompost laget av menneskelig avfall.
Kretsløpskunst
NMBU-professor Petter D. Jenssen har i mange år arbeidet med økologisk ingeniørfag og har sammen med studenter bygget det luktfrie toalettet i parken på Høvikodden. Her kan publikum selv avlevere sitt menneskelige avfall – hvis de ønsker det.
Samarbeidet mellom kunstneren Sonjasdotter og professor Jenssen kom i stand etter at hun hadde drevet intens googling etter riktig utedokonsept. Der fant hun fram til ham:
– Kunstneren tok kontakt etter å ha funnet oss på nettet. Prosjektet hennes er basert på en kretsløpstankegang, og det passer som hånd i hanske til vårt prosjekt, forteller Jenssen.
Forskning på kompost
Det henger et solcellepanel på doveggen. Det varmer opp luften inne i rommet og i komposteringsrommet. Det lager også strøm til en vifte som lufter ut lukt.
Utedoen er laget av tre og er isolert med et fem centimeter tykt lag av resirkulert avispapir.
Når toalettet tømmes, blir materialet flyttet til to konteinere. Den ene får tilført mark som skal hjelpe til med komposteringen. Den andre ikke. I ettertid sammenlignes innholdet av næringsstoffer som nitrogen, fosfor og kalium, samt overlevelse av E.coli-bakterier.
Utedoen og sekkene med kompost og potetplanter har stått på Henie Onstad kunstsenter siden 10. juni:
– Vi har ikke fått en eneste rapport om lukt verken fra doen eller fra sekkene. Henie Onstad har hatt veldig godt besøk i sommer, og mange har brukt doen. Denne teknologien fungerer godt, sier Jenssen.