Annonse

Se kunsten fra verdensrommet

Skattene ligger gjemt i nærbilder av meteoritter.

Publisert

Noen har reist helt fra Mars, andre stammer fra solsystemets opprinnelse. Alle er meteoritter som har krasjlandet på jorda.

Små fragmenter av kjempeklumper som er blitt plukket opp av forskere og andre gjennom årene er analysert og tatt bilder av.

Ser vi nærmere på meteorittene, er de annerledes enn ved første øyekast.

Finner du en meteoritt, kan det være vanskelig å skille den fra en vanlig stein. Men bildene fra mikroskopet viser at klumpene er langt fra kjedelig gråstein.

Vakre farger, intrikate mønstre og underlige strukturer åpenbarer seg i snittflaten.

Lysende kollisjon

Biter av Tsjeljabinsk-meteoritten som landet i Russland for to år siden. Meteoroiden som suste mot oss veide antakelig 12 000 tonn og var 20 meter bred, men traff heldigvis jorda i små biter. Her blir bitene undersøkt på laboratoriet ved Ural-universitetet. (Foto: Pavel Lysizinria Novosti/Science Photo Library)

Jorda er full av meteoritter. Det faller ned flere tonn hver eneste dag, og de finnes over hele verden.

En av de mer spektakulære ankomstene sørget meteoren over Tsjeljabinsk for i 2013. En lysende ildkule for over himmelen, etterfulgt av en kraftig sjokkbølge. Heldigvis traff den jorda i mindre biter, men den klarte å gjøre litt skade i Russland likevel.

Som oftest legger vi ikke merke til meteorittene. Finner vi dem, kan de gi kunnskap om opprinnelsen til vårt eget solsystem for om lag 4,65 milliarder år siden. Noen typer meteoritter antar nemlig fagfolkene at stammer fra byggeklossene til planetene.

Meteoroide med mange navn

Klumpene skifter navn mange ganger på sin reise gjennom verdensrommet. Meteoritter er rett og slett biter som har falt ned her på Tellus. Før de kommer så langt, kalles de meteroider. De suser gjennom solsystemet, og treffer innimellom jorda.

Når meteoroiden kommer inn i atmosfæren vår, varmes den opp og fordamper helt eller delvis. Gassen som slippes ut av meteoroiden gløder. Da kaller vi den meteor, eller stjerneskudd. Idet den lander, er den blitt til en meteoritt, forklarer Norsk romsenter.

Nesten alle meteoritter kommer fra asteroider i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter, ifølge romsenteret.

Powered by Labrador CMS