En blekksprut? Et romvesen?
Neida, et nytt filmopptak viser små fjellkyllingfrosker som klynger seg til moren sin og fråtser i ubefruktede egg i det de kommer ut av kroppen hennes.
- Vi gleder oss over å ha fanget disse bildene av en fjellkyllinghunn som mater ungene sine på film. Det gir uvurderlig innsikt i atferden til denne arten, skriver Durrell Wildlife Conservation Trust i en pressemelding.
Opptaket er gjort i løpet av et avlsprogram for å sikre artens overlevelse. I vår holdt fjellkyllingfrosken nemlig på å dø ut da en sopptype spredte seg i hjemtraktene dens, på øyene Montserrat og øystaten Dominica i Karibia.
Naturvernsstiftelsen fikk i all hast fraktet 50 friske eksemplarer med fly til henholdsvis Jersey, Stockholm og London for å forsøke å avle froskene videre der. Der ble overrasket da de fikk innblikk i hvordan fjellkyllingen mater ungene sine.
Etegilde rett fra mor
- Vi trodde at eggene ville komme ut av moren, falle ned i redet, og derfra bli spist av rumpetrollene. Men filmen viser omtrent 40 rumpetroll som samles om hunnen og spiser eggene ettersom de kommer ut av kroppen hennes.
Det sier John Fa, direktør for Durrell Wildlife Conservation Trust, til BBC.
Filmen av fjellkyllinghunnen, som for øvrig er en av verdens største frosketyper og kan vokse seg opp til en kilo i tyngde, viser også at hun sparker bort noen av ungene for å gi plass til de sultne små fjellkyllingene som står lenger bak i køen.
Fa forteller at det var en merkelig opplevelse å observere fråtsesekvensen.
- Det var en fremmedartet scene, sier han.
Fjellkyllingen skal hjem igjen
Den truede froskens rare navn er ikke så misvisende som det høres ut; kjøttet smaker nemlig som kylling i følge de som har spist den.
I tiden siden froskene ble fløyet til Europa for å unnslippe utdøen, har redningsoperasjonen vært vellykket, og redningsmennene- og kvinnene er lettet over at froskene raskt begynte å formere seg i fangenskap.
Nå er målet for Durrell Wildlife Conservation Trust å bygge opp en såpass stor fjellkyllingspopulasjon, at de kan sette dem ut igjen i sine karibiske hjemøyer i løpet av de neste to årene, skriver stiftelsen i pressemeldingen.
Kilder:
Pressemeldingen fra Durrell Wildlife Conservation Trust
R. Morelle. ‘Alien scene’ of tadpoles’ feast. BBC NEWS, 11.august 2009
Artikkel oppdatert 25/3/2015