Frykter kraftig Galapagos-baksmell

Beslutningen om å fjerne Galapagos fra listen over truede verdensarvsteder kan få skjebnesvangre konsekvenser, mener naturvernere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Motiv fra øygruppen Galapagos. (Foto: iStockphoto)

Øygruppa rundt 100 mil vest for Equador i Stillehavet, kom på lista i 2007. Problemer med invaderende arter, turisme og overfiske er langt fra løst, slår International Union for Conservation of Nature fast.

Rotter brakt til øya med økt båttrafikk er blant de invaderende artene som truer de naturlig hjemmehørende på Galapagos, som ikke er ikke utviklet for kamp mot predatorer.

- Det er veldig viktig å iverksette strenge tiltak for å sile ut arter som kommer til øya. Equador har gjort mye, men det er fortsatt ting som gjenstår, sier Marc Patry til New Scientist.

Patry er medlem av sekretariatet til UNESCO World Heritage Convention, som gir råd til komiteen som fattet beslutningen. Han sier anbefalingen deres var å beholde øygruppa på lista.

Beslutningen kommer få måneder før flyselskapet LAN Equador planlegger ruter til Galapagos, som det tredje selskapet.

- Turisme kan ødelegge Galapagos dersom den ikke håndteres, men øyene kan også reddes hvis man handler gjennomtenkt og planlegger, sier Toni Darton i Galapagos Conservation Trust til New Scientist.

Les mer: 

BBC News: Galapagos Islands taken off Unesco danger list

New Scientist: Galapagos: off the danger list, still in danger

Iguan skuer utover Galapagos. (Foto: iStockphoto)

Powered by Labrador CMS