Mer liv med trærne i vannet

Uryddige skogsbekker med trestokker, rusk og rask hjelper på dyrelivet. Flere insekter og mer fisk kommer når løvet samles i bakevjer. La trærne langs bekkene stå, oppfordrer svenske Niklas Dahlström.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hva er lyden av et tre som faller i skogen? Et plask, håper Niklas Dahlström ved Umeå universitets institutt for økologi, miljø og geovitenskap.

I sin doktoravhandling undersøker han hvordan trestokker og rusk i skogsbekker gir bedre plante- og dyreliv. Trestokkene demmer opp vannet og kan samle opp hauger av løv som kommer drivende. Det betyr mer mat for insekter og dermed mer fisk.

- Menneskelige aktiviteter har endret mengden av treavfall i mange elver og bekker, så det er viktig å forstå hvordan treet påvirker miljøet, påpeker Dahlström.

Ole Brumm-metode

I undersøkelsen av barskogsbekker i svenske Norrland brukte han en variant av Ole Brumm-pinneleken for å teste hvordan trestokkene stanset drivende løv.

Kunstige modeller av løv i forskjellige størrelser ble sluppet ut og fanget opp lenger nede. Løvet drev 22-53 prosent lenger gjennom skog med hogst enn i mer uberørt skog - en klar indikasjon på at det var færre hindringer i bekken i hogstskog.

Gammel skog, der trærne hadde fått stå i fred til de datt av seg selv, hadde flere trestokker i bekkene.

- Bekker i gammel skog hadde mer treavfall som dannet flere dammer, skriver Dahlström i rapporten.

- I gammel skog var 39 prosent av dammene laget av treavfall. Det tilsvarende tallet i skog med trefelling var 16 prosent.

"En norrlandsk skogsbekk - komplett med stokk og stein. (Foto: Niklas Dahlström)"

Undersøkelse av årringer viste at selektiv trefelling hadde redusert mengden av døde trær i vannet til under det halve.

300 år gamle trestokker

Trær som faller i elva forsvinner ikke med det første, og kan påvirke bekkemiljøet i hundrevis av år. De eldste treprøvene Dahlström undersøkte var over 300 år gamle - fra slutten av 1600-tallet. Den langsomme nedbrytningen gjør at det er dobbelt så mye døde trær i skogsbekker som i skogen omkring.

- For å få tilbake mer naturlige forhold i bekkefar trengs en type skogbruk og restaurering som kan øke mengden av treavfall i vannet, mener Niklas Dahlström.

Dette trenger ikke være noe stort prosjekt. 99 prosent av trærne som faller i vannet står mindre enn 15 meter fra bekken, så det holder å la trærne i dette smale beltet stå i fred.

- Bare små tremengder er nødvendig for å få tilbake mengden av treavfall i bekkene, konkluderer Dahlström.

Referanse:

Niklas Dahlström: Function and dynamics of woody debris in boreal forest streams.

Sammendrag

Full rapport (pdf-fil)

Powered by Labrador CMS