Regnskog ble klimaversting

Regnskogen i Amazonas er mye mer sårbar for tørke enn tidligere antatt, og etter tørken i 2005 ga den fra seg karbondioksid i stedet for å lagre det, ifølge en studie publisert i Science. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Regnskogen i Amazonas er over femten ganger så stor som Norge og over en femtedel av verdens dyre- og plantearter befinner seg her. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)"

Fakta om Amazonas

Dekker et område på 6 millioner kvadratkilometer i ni land.

Skogen er over femten ganger så stor som Norge, med Svalbard inkludert.

Over en femtedel av alle arter på jorda bor i Amazonas, og skogen holder på over en femtedel av jordas biomasse.

Nesten halvparten av verdens regnskog er i Amazonas.
 

Kilde: RAINFOR

Fakta om RAINFOR

The Amazon Forest Inventory Network (RAINFOR) er et samarbeidsprosjekt mellom forskere fra 13 ulike land.

Har holdt øye med regnskogen i Amazonas i nesten 30 år.

Studerer i hovedsak regnskogens biomasse og dynamikk.

Har 136 forskjellige områder i regnskogen som de sjekker med jevne mellomrom.

Ledes av University of Leeds og University of Oxford.
 

Kilde: RAINFOR

En tørke i regnskogen i Amazonas i 2005 gikk hardt utover områdets evne til å ta opp karbondioksid fra atmosfæren, og økningen CO2 i atmosfæren dette året var den tredje største i klodens historie, ifølge en studie.

- Farlig å være avhengig av regnskog

Studiens forfatter, professor Oliver Phillips fra University of Leeds, mener at det er svært farlig at vi gjør oss avhengige av Amazonas for å holde karbondioksidutslippene i balanse, og sier til Science at vi må kutte i menneskeskapte utslipp.

"(Også flere millioner mennesker bor i den enorme Amazonas-regnskogen, som strekker seg over ni land. Foto: Fransisco Chaves)"

Studien var et samarbeidsprosjekt mellom over førti institusjoner, og de så på følgene etter tørken som rammet området i 2005.

I løpet av et normalt år absorberer regnskogen rundt 2 milliarder tonn karbondioksid, men tørken førte til en kraftig nedgang i evnen til å lagre klimagassen.

Når regnskogen vokser kan den absorbere rundt en femtedel av verdens utslipp fra fossilt brennstoff.

Men når trærne er plaget av tørke eller sykdom bruker de mye mindre CO2, og kan i noen tilfeller slippe ut mer enn de tar til seg.

- Kan føre til raskere klimaforandringer

De 68 forskerne studerte over hundre områder spredd over det enorme området og analyserte over hundre tusen trær. De kartla både døde og nye trær. Værsystemer ble også nøye analysert.

De fant ut at Amazonas har fungert som et gigantisk lager for karbondioksid de siste 25 årene, men at denne prosessen ble midlertidig reversert i 2005, og at en ny tørke kan føre til at klimaforandringer går mye raskere enn vi har regnet med til nå.

Professor Phillips skriver i studien at klimaforandringer gjør at vi kommer til å få mer tørke i tropiske områder i årene som kommer.

Han skriver at dette ikke bare kommer til å gå hardt utover artsmangfoldet og menneskene i Amazonas og andre regnskoger, men at det også kan få dramatiske konsekvenser for verdens karbonbalanse.

Kilde:

Oliver L. Phillips, Drought Sensitivity of the Amazon Rainforest, Science, 6. Mars 2009, Vol. 323, no. 5919 

Powered by Labrador CMS