Gammel mester gjenskapes

Hva blir resultatet dersom du setter en radiolog og to fiolinmakere til å studere mer enn 1000 CT-bilder?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forstykket på reproduksjonen ses her sammen med den originale Stradivarius fra 1704, kalt Betts. (Foto: RSNA, Sirr, et al.)

Svar: En reproduksjon av en Stradivarius, i dette tilfellet et eksemplar fra 1704, kalt Betts.

Radiolog Steven Sirr ønsket å framstille en fiolin med samme trekk som det verdensberømte strykeinstrumentet.

Radiolog Steven Sirr ved FirstLight Medical Systems. (Foto: (Foto fra RSNA))

Løsningen ble å etterligne Betts ved hjelp av CT-skanner (røntgenutstyr en radiolog kjenner godt), og fiolinmakerne John Waddle og Steve Rossow.

- Vi hadde to målsettinger med prosjektet. Den ene handlet om å forstå hvordan instrumentet fungerer.

- Den andre var lage reproduksjoner av den høyest ansette fiolintypen, slik at den blir tilgjengelig for unge musikere som ikke har råd til originaler, sier Sirr i en pressemelding.

Om kopien kan være i nærheten av å låte like bra som originalen, sier ikke meldingen noe om.

Tidens tann

Sikkert er det i hvert fall at Sirr i dag, 29. november, legger ut om reproduksjonen på det årlige møtet til Radiological Society of North America (RSNA), i Chicago, USA.

- Jeg antok at instrumentet bare var som et treskall med luft rundt. Det var helt feil. Det var mye anatomi inni det, sier han.

- Akkurat som med mennesker er det mange variasjoner blant fioliner.

Stradivarius fra 1704, Betts. (Foto: RSNA, Sirr, et al.)

- Når du studerer et instrument som er hundrevis av år, ser du hull etter mark, tettede sprekker og skader fra alle slags hendelser, som krig og flom, fortsetter radiologen.

Tverrsnitt av kroppsdeler

CT-skanning brukes blant annet til å se tverrsnittsbilder av kroppsdeler, og det finnes spesialiserte CT-teknikker som kan vise strukturer som blodårer og luftveiene.

Også i forbindelse med hjerteundersøkelser er en spesiell form for CT blitt et nyttig verktøy.

Sirr tok i bruk avbildningsteknikken, nettopp fordi den gir mer detaljerte bilder enn vanlig røntgen, i tillegg til at det er mulig å lage sekvenser i 3D med bildene.

- Detaljert analyse

CT er ikke bare nyttig med hensyn til reproduksjoner, men også for å kartlegge helsetilstanden til en Stradivarius, påpekes det videre:

- CT måler tettheten i treverket, volum, tykkelse, form og størrelse. Den kan gi en detaljert analyse av skader og reparasjonsbehov, sier forskeren i en pressemelding fra RSNA.

Bakstykket til reproduksjonen skjæres ferdig. (Foto: RSNA, Sirr, et al.)

Sirr er for øvrig en ivrig hobbyspiller, og røper at første gang han CT-scannet en fiolin, så var det for moro skyld.

Én av 650

Betts er én av cirka 650 gjelværende fioliner av typen Stradivarius, som den italienske fiolinmakeren Antonio Stradivari (1644-1737) stod bak.

Anslagsvis ble det samlet sett laget 1000 av de i dag svært verdifulle instrumentene, som gjerne prises tett opptil 100 millioner kroner eller enda mer.

Betts deler for øvrig skjebne med en god del andre, i det hun ikke spilles på til daglig. Tilværelsen fristes i stedet i U.S. Library of Congress.

Her er en den helt nye versjonen. (Foto: RSNA, Sirr, et al.)

Referanse:

Steven Sirr, m.fl Re-creation of a Violin Crafted by Antonio Stradivarius in Cremona, Italy, 1704: CT DICOM Files Transformed into Stereolithograhic Files for CNC Router Producing Nearly Exact Copies. Sammendrag, presentasjon.

Powered by Labrador CMS