Sputnik-1 ble skutt opp 4. oktober 1957 og gjorde i alt 1.400 kretsløp rundt jorden før den brant opp i atmosfæren etter 92 døgn. (Foto: Nasa)

60 år siden Sputnik – starten på romkappløpet

Sovjetunionens oppskyting av Sputnik 1-satellitten for 60 år siden markerte startskuddet på romkappløpet mellom Moskva og Washington.

Da Sputnik 1 ble sendt ut i kretsløp rundt jorden i oktober 1957, som den første satellitten noensinne, skulle det ikke bare illustrere sovjetisk teknologisk utvikling. Det startet også en ny kamp om verdensrommet i den kalde krigen mellom USA og Sovjetunionen.

Sputnik-1 skulle i utgangspunktet ikke bare være en satellitt, men var en del av sovjeternes ambisjon om å utvikle et nytt militærmissil.

– Målet var å bygge en interkontinental rakett som kunne transportere en bombe til ethvert gitt sted på planeten, forteller den nå 97-årige Nikolaj Sjiganov, en av forskerne bak R-7-raketten som sendte Sputnik-1 ut i rommet.

Det ambisiøse målet ble forkastet på grunn av tidspresset sovjeterne følte fra USA, som selv jobbet aktivt med sin romforskning. Sovjetunionen nøyde seg med å utvikle en enkel satellitt som ble klar på bare to måneder.

– Tre timer over midnatt fant vi ut at Sputnik var i kretsløp. Vi drakk ren alkohol for å feire rakettens seier, sier Sjiganov.

Powered by Labrador CMS