Reising og mobil teknologi gjensidig forsterkende

Reiser gjør at vi har stor bruk for mobil teknologi, samtidig som teknologien oppmunter oss til å reise mer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Reiser gjør oss mer avhengige av mobile medier. (Foto: Colourbox)

Vi kjøper billetten til flyreisen over internett, og på flyplassen holder vi forbindelsen hjem på Facebook, e-post eller sms.

På reisen kan vi arbeide eller se filmer på datamaskinen, og når vi er framme, bruker vi mobilen til å finne fram og ringe til de vi skal møte.

– Teknologiske dingser fjerner mange hindringer når vi reiser. Reisene våre og den mobile teknologien har en forsterkende effekt på hverandre og skaper avhengighet av mobil teknologi.

Det sier Mette Jensen, sosiolog og seniorforsker på Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus universitet, som nettopp har utgitt en ny bok om mobilitetsmani.

Intervjuet 19 dansker

Ideen var å undersøke sammenhengen mellom vår stadig stigende bruk av fly og bil og bruk av den mobile teknologien.

Hun har foretatt en kvalitativ undersøkelse med intervjuer med 19 dansker om opplevelsene deres med mobilitet.

Sosiologen peker på at det oppstår en avhengighet av de mobile mediene hos det moderne mennesket på farten, og at de mobile mediene samtidig skaper en livsform hvor vi blir inspirert til å reise mer.

Som å få skåret av en arm

Mobiltelefonen er helt avgjørende i den flytende planleggingen som det moderne mennesket hele tiden befinner seg i. Har man glemt telefonen sin, er det nesten som å ha fått skåret av en arm, forteller intervjupersonene.

– Klokkekulturen, som ellers har vært en sentral del av den moderne verden, er på vei ut. Avtaler holdes åpne og endres i siste minutt, sier Jensen.

Forskeren ser en tendens til at vi hele tiden oppholder oss i en overgang fra et sted til et annet, og at vi trenger datamaskinen og mobiltelefonen for å kunne navigere i den virkeligheten.

Mange avbrytelser

Tendensen endrer ifølge forskeren ved vår måte å være sammen på, noe som ser ut til å forsterke seg selv.

Hun har selv valgt vekk mobiltelefonen, fordi hun synes samværet med andre blir for overfladisk og med for mange avbrytelser. Men hun understreker at mange av intervjupersonene var fornøyde.

– Nettverk i hele verden er mulig, og det trenger ikke å være et problem å ha en ektefelle som har en jobb i et annet land, forklarer hun.

Noen av de intervjuede uttrykte også bekymring over utviklingen. Forskeren snakket med en tidligere utstasjonert soldat som mente de mobile mediene helt har endret måten vår å være sammen på.

– Han beskrev endringer i soldatenes fellesskap. På 1970-tallet møttes de og så en film og arrangerte temafest etterpå. I 2002 satt de hver for seg og så sine favorittprogrammer eller var i kontakt med familie og venner der hjemme, sier Jensen.

____________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no

Lenke:

Mobilitetsforskning hos Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus universitet

Powered by Labrador CMS