Mobil-app avslører tyver på ganglaget

Ny teknologi lærer mobiltelefoner å gjenkjenne eierens måte å gå på. Hvis telefonen havner i lommen på feil person, låser den seg.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Adgang til e-post, internetthandel og nettbank. Moderne mobiltelefoner, også kalt smarttelefoner, inneholder stadig mer følsomme opplysninger. Derfor er sikkerheten på mobiltelefoner viktigere enn noensinne.

Likevel har de fleste bare sikret seg med en pinkode når mobilen skrus på. Hvis telefonen blir stjålet mens den er på, har tyven altså fri adgang til at alle opplysningene på telefonen.

Det vil en ung dansk forsker endre på. Med hjelp fra en sensor som er standard i de fleste smarttelefoner, holder Mohammad Derawi på å utvikle et program til mobiltelefoner – en såkalt app – som kan gjenkjenne eierens måte å gå på.

Hvis telefonen skulle bli stjålet, vil programmet straks oppdage at ganglaget er feil og låse telefon.

Sensoren er akselerometeret, som blant annet brukes til å merke om mobiltelefonen blir snudd på siden, slik at skjermbildet også snus riktig.

Tren telefonen din

(Foto: Colourbox)

– Man kunne godt sette et passord på mobiltelefonen sin hver gang pauseskjerm går på. Men det synes folk er for brysomt i lengden.

– Teknologien vår er smart fordi den virker uten at brukeren må gjøre noe aktivt. Programmet undersøker automatisk om det er det riktig person som har telefonen med seg, sier Derawi.

Han har utviklet teknologien i ph.d-prosjektet sitt på Norwegian Information Security Lab på Høyskolen i Gjøvik i Norge. Derawi er utdannet sivilingeniør i informasjonsteknologi fra Danmarks Tekniske Universitet i 2009. Han ble den yngste sivilingeniøren det året, bare 23 år gammel.

For at teknologien skal virke, må mobiltelefonen først lære eierens ganglag å kjenne. Det gjør man ved å spasere fram og tilbake på en strekning på 20-30 meter med mobiltelefonen i forskjellige posisjoner, for eksempel i bukselommen, i hånden og i jakken.

Akselerometeret fanger opp mønsteret i bevegelsene og danner en profil av eieren.

Ganglaget er unikt

Alt dette fungerer fordi folks ganglag er svært individuelt.

– Menneskers måte å gå på er svært personlig. Det er 24 forskjellige karakteristika som påvirker måten vår å gå på, for eksempel lengden av skrittene og vinkelen på ankler og knær. Alt sammen blir til bevegelser akselerometeret kan fange opp, forklarer Derawi.

Andre karakteristika som kan påvirke ganglaget er alder, operasjoner i beina og bevegeligheten i hofteleddet.

Menneskers ganglag har vært studert i årevis og kan blant annet brukes innen rettsmedisin til å identifisere folk via et videokamera.

Skulle stilen bli litt mer nonchalant etter julebordet eller endre seg på annen måte, så er det imidlertid ingen grunn til å frykte en ubrukelig mobil. Programvaren gir nemlig mulighet for å låse opp telefonen manuelt, forklarer Derawi.

Mangler fortsatt presisjon

De grunnleggende elementene er klare til bruk, men teknologien mangler fremdeles litt presisjon før den blir tilgjengelig. De nyeste forsøkene viser at mobiltelefonen tar feil i 20 prosent av tilfellene.

Men i takt med at nye telefoner får stadig mer følsomme akselerometre, kan feilraten falle til under to prosent, spår Derawi. Han forventer at en det ferdige programmet vil være klart til brukerne i starten av 2012. Det er enda ikke satt noen pris på programmet.

Lenke:

Mohammad Derawis profil  

Powered by Labrador CMS