Forskeren forteller: Å holde seg i dekning

Elin Sundby Boysen skal ta doktorgraden på IP-telefoni. Hun syntes det bør være mulig å bruke de nettene en er i dekning av, og å skifte mellom dem. Her forteller hun om sitt arbeid.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Elin Sundby Boysen

32 år.
PhD-stipendiat ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og Universitetssenteret på Kjeller (UNIK), tilknyttet Universitetet i Oslo, Institutt for informatikk.

 

Jeg jobber med IP-telefoni og vil gjøre det mulig for brukeren å være mobil og kunne forflytte seg mellom ulike typer kommunikasjonsnettverk som for eksempel 3G-nett og WiFi.

For å klare dette må en ha rutiner for å håndtere det vi kaller ”Handover”. Handover er en prosedyre som skjer når en telefon beveger seg ut av dekningsområdet til en basestasjon og inn i dekningsområdet til en annen basestasjon.

Dette klarer vi fint med GSM-systemet og etterkommerne etter det systemet. Da er det mekanismer i GSM-nettet som tar avgjørelsene for når handoveren skal starte og det er bestemte signaleringsmeldinger som blir sendt mellom de ulike enhetene.

Ingen styrer alle delene av nettet

Problemet med handover mellom ulike nettverkstyper, er at det ikke nødvendigvis er noen som styrer alle delene av nettet. WiFi-ruteren kan for eksempel stå hjemme hos brukeren med nettilgang fra én operatør, mens 3G-forbindelsen til brukerens mobiltelefon er levert av en annen operatør.

I tillegg finnes det ikke signaleringsmeldinger som gjør at mobilen kan formidle at den er i ferd med å bytte fra en 3G-basestasjon til WiFi eller omvendt. I dette tilfellet må telefonen selv være smart nok til å bestemme når en skal sette i gang en handover, og det må etableres rutiner for hvordan dette skal gjøres.

Jeg har laget rutiner og meldinger som gjelder for den signaleringsprotokollen som oftest brukes til IP-telefoni: SIP (Session Initiation Protocol).

Å skifte mellom nettene

Grunnen til at jeg begynte å jobbe med dette, var at jeg syntes det burde være mulig å bruke de nettene en er i dekning av, og å skifte mellom dem.

Hvis jeg går rundt med en iPhone, for eksempel, har jeg mulighet til å bruke enten WiFi eller 3G, men hvis jeg har en samtale i gang over WiFi finnes det ingen gode rutiner for å fortsette samtalen når jeg beveger meg utenfor dekning av WiFi-ruteren.

I utgangspunktet er det altså tenkt som en sikkerhet for at man skal kunne unngå å miste dekning. Dersom man hele tiden er innefor rekkevidden av flere gode nettverk, noe som gjerne kan skje i byer, kan man også bruke dette til å lage rutiner som gjør at mobilen hele tiden velger det billigste nettverket, eller det nettet med best egenskaper for den samtalen man har gående.

Jeg begynte å studere elektronikk og telekommunikasjon ved NTNU. Da jeg valgte dette var det mest fordi jeg syntes realfag var artig på videregående, og jeg hadde hørt mye bra om studiemiljøet i Trondheim.

At jeg endte med akkurat i denne fagretningen var litt mer tilfeldig, men jeg har ikke angret på det.

Siste publikasjon:

Elin Sundby Boysen og Torleiv Maseng: Seamless Handover in Heterogeneous Networks using SIP: A Proactive Handover Scheme with the Handover Extension, International Journal On Advances in Internet Technology, issn 1942-2652
vol. 2, no. 1, 2009.

Powered by Labrador CMS