Mobiltaggerne

Tromsø skal tagges. Ikke med maling, men databrikker. Mobilene skal lære seg å lytte, snakke og betale på nært hold.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Anders Andersen og Randi Karlsen (Foto: Asle Rønning)

De ser ikke akkurat ut som to taggere. Men Randi Karlsen og Anders Andersen kommer til å sette preg på Tromsø by.

Med god hjelp fra studentene på Institutt for informatikk utvikler de apper for smartmobiler som tar i bruk den nye nærfelts-kommunikasjonen, NFC.

Kort er godt

Den virker bare på veldig kort hold, under fire centimeter. Det kan jo først høres ut som en ulempe. Men den korte rekkevidden åpner isteden for flere nye muligheter.

- Den korte avstanden gir brukere bedre kontroll. For eksempel kan du lett kan bestemme hvem du skal kommunisere med ved å holde telefonen nær nok, sier Andersen.

- Dessuten blir sikkerheten bedre. Andre kan ikke så lett påvirke eller avlytte kommunikasjonen, supplerer Karlsen.

Dermed har de oppsummert hva denne nye teknologien dreier seg om: Eksklusiv, nær kommunikasjon. Så hva kan den brukes til?

Party-apper

- Studentene våre har lekt fram nye idéer og formet dem i apper for Android-mobiler, forteller Andersen.

NFC-apper utviklet av studeter ved Universitetet i Tromsø. Fra venstre: "Kjærlighetstesteren" Are You The One?, veiviseren NFCSafari og låtdeleren PartyShare, som også kan dele bilder. (Foto: (Figur: Institutt for informatikk, Universitetet i Tromsø))

- En app er “Kjærlighetstesteren”. Den sammenligner data fra to mobiler når de holdes inntil hverandre, for å se om eierne passer til hverandre, sier Karlsen.

- NFC-brikker kan også utplasseres der turistene går. Når de holder mobilen inntil, vil appen NFCSafari hente ut opplysninger om attraksjonen, og vise vei til neste, sier Andersen.

- Her er den korte rekkevidden hele poenget. Brikken har sin helt klart definerte posisjon. Mobilen trenger ikke å bruke GPS og brukeren kan velge en av flere tema på en og samme plass, supplerer Karlsen.

- En tredje app som kalles PartyShare lar deg spille dine egne favorittlåter fra mobilen, for eksempel på et utested.

 - Du holder telefonen inntil en liten brikke, en “tag”, på utestedet. Da overføres informasjon om utestedet til mobilen.

 - Mobilen sender informasjonen videre til datamaskinen på utestedet, som henter opp låten, for eksempel fra musikktjenesten Spotify, sier Andersen.

 Betaling på kort hold

Disse freske forslagene er likevel framtidsmusikk. De NFC-appene som først kommer til en mobil nær deg, er betalingsløsninger.

Der det er penger å tjene, går utviklingen fortest. Og Institutt for informatikk i Tromsø samarbeider med pengesterke partnere.

Telenor og DnB utvikler løsninger der du kan betale ved å holde mobilen inntil en brikke i kassa på butikken.

Eller på bussen. Bussene i Tromsø skal få en slik løsning. Troms fylkeskommune arbeider for å gjøre Tromsø til en norsk pionérby for NFC-teknologi.

- Tromsø er med på prosjektet NFC City, støttet av Forskningsrådet i Norge. Andre pionérbyer i Europa er Nice, London og Madrid. Hele verden er med, gjennom NFC-forum, forteller Andersen.

Enkel og billig

Appen NfcTagger leser og skriver innholdet i tager. (Foto: (Figur: Institutt for informatikk, Universitetet i Tromsø))

NFC-brikken eller “tagen” er en krumtapp i systemet. Den er en slags ørliten lokal informasjonssentral som både kan ta imot og sende fra seg data.

- Tagen er ganske enkel og billig. Den trenger ingen strømforsyning. Den ligner køfri-brikkene. Radiobølgene på nært hold fra mobiltelefonen gir nok energi til at de kan sende fra seg informasjon, sier Karlsen.

Til gjengjeld kan den verken lagre mye informasjon eller overføre den spesielt raskt, selv om de nyeste “tagene” er raskere og større.

Bluetooth-teknologien er til sammenligning fra fem til 20 ganger raskere.

Lenke, ikke lager

- Tagene fungerer derfor mer som lenker enn som datalagre. De kan for eksempel gi mobilen en kort internettadresse, og så kan mobilen hente mer data over mobilnettet fra denne adressen, forklarer Andersen.

NFC trenger heller ikke alltid “tager” for å virke. To mobiler kan kommunisere direkte over kort avstand, som i party-appene som studentene har utviklet.

Studenter med i forsøk

- Ved semesterstart neste høst skal noen utvalgte blant de nye studentene få utdelt smarttelefoner med NFC, forteller Karlsen.

- De får en “bli kjent”-app for universitetet som de også kan bruke til å gjøre avtaler med andre studenter, kantinebesøk og betale på bussen i Tromsø.

- Dette forsøket vil gå over en til to måneder i midten av august. Institutt for forbruksforskning og Telenor vil bruke resultatene til å legge NFC-strategien videre, fortsetter hun.

- Vi har god erfaring med å bruke studentene i slike pilotprosjekter, sier Andersen.

Lenker:

Om NFC fra Institutt for informatikk, Universitetet i Tromsø

NFC-City-prosjektet

Powered by Labrador CMS