Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Nokia har utviklet en prototype av sin N900 smarttelefon som lar deg føle det du ser på skjermen, melder New Scientist på sitt nettsted.
Føle-mobilen utnytter et prinsipp de fleste av oss kjenner fra egen erfaring: Hvis du berører for eksempel en dårlig jordet komfyr, får du en vekselstrøm gjennom kroppen.
Video fra New Scientist som demonstrerer prototypen fra Nokia. (Dessverre ikke med føle-effekt!)
Føles som ru overflate
Strømmen gir en følelse av at det dirrer i fingertuppen. Selv om komfyren er glatt, kjennes den svakt ru.
Effekten skyldes at det ytterste laget av huden leder elektrisk strøm dårlig. I dette isolasjons-gapet dannes et elektrisk felt mellom komfyren og de dypere, strømledende hudlagene.
Dette feltet trekker de dypere hudlagene noen tiendels millimeter mot flaten i vibrasjonstakt med vekselstrømmen. Vibrasjonen oppfattes av mekaniske reseptorer i huden.
Effekten er også større når huden ikke holdes stille, men glir over strømflaten.
Fenomenet kalles elektrovibrasjons-effekten, og har vært kjent siden 1950-tallet. Noen milliondels Ampére vekselstrøm er nok til at vi kan kjenne det, så noe strømsjokk er ikke nødvendig.
Høyere frekvens gir glattere følelse
I mobil-prototypen sendes strømmen gjennom et tynt lag med et elektrisk ledende, gjennomsiktig materiale over den berøringsfølsomme skjermen.
Avhengig av hvor du berører den, sendes varierende mengder vekselstrøm ut gjennom fingeren.
Det går også an å regulere hvor ru overflaten kjennes. Hvis vekselstrømmen har en lav frekvens, slik som vekselstrømmen i stikkkontakten rundt 50 svingninger i sekundet (hertz), kjennes overflaten ru.
Økes frekvensen opp mot 200 hertz, kjennes overflaten glattere.
Nokia-prototypen er ennå langt fra butikkhyllene, og det japanske elektronikkfirmaet Toshiba utvikler også slike føle-skjermer i samarbeid med det finske gründerfirmaet Senseg, melder New Scientist.
Må utvikles videre
Utfordringen er å lage en effekt som tar hensyn til den elektriske ledningsevnen til brukeren.
Annonse
En svett finger vil gi en svakere opplevelse, hvis ikke dette justeres for. Det skyldes at vannet i svetten vil lede strøm bedre, og delvis kortslutte det elektriske feltet.
Siden effekten er avhengig av at det går strøm i et kretsløp fra fingeren gjennom kroppen, kan strømmengden og dermed styrken av effekten også forandre seg når brukeren skifter stilling, for eksempel løfter hånden fra underlaget.
Et annet problem er at teknologien i Nokias prototyp bare kan generere en strømstyrke og frekvens om gangen.
Det betyr at den foreløpig ikke kan gi forskjellig følelse i to fingre, slik som ville vært nødvendig med multi-touch, for eksempel i Apple iPhone og iPad.