Annonse

Handlingsplan for storsalamander

Storsalamander er i tilbakegang i Norge, som i resten av Europa. En ny handlingsplan som skal bidra til å stanse den negative utviklingen, sendes nå på høring.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I Norge har antall lokaliteter for storsalamander (Triturus cristatus) gått sterkt tilbake, særlig i andre halvdel av 1900-tallet. I dag er arten oppført som sårbar i Norsk Rødliste 2006.

Selv om det i de siste fem til ti årene er blitt oppdaget flere nye lokaliteter for arten, er tendensen fortsatt at leveområdene til stor salamander stadig blir færre. Særlig gjelder dette i tettbygde strøk og i kulturlandskap.

"Storsalamanderens handlingsplan er ute på høring"


 

Storsalamander er i tilbakegang over hele sitt utbredelsesområde. Det foreligger en handlingsplan for arten i Europa, utarbeidet for Europarådet. Der påpekes det at også Norge har behov for å styrke forvaltningen av stor salamander. Det understrekes også at det å sikre lokaliteter mot ulike former for ødeleggelse er et grunnleggende tiltak for å bevare arten.

Mange leveområder er ikke sikret

Mange enkeltlokaliteter for storsalamander er godt sikret gjennom opprettelsen av Geitaknottane naturreservat i Hardanger. Men det store flertall av lokaliteter er fortsatt uten noen form for sikring mot ødeleggende inngrep.

- Selv om det store verneområdet i Hardanger er gode nyheter, må vi huske at arten fremdeles er truet, sier Dag Dolmen til forskning.no.

- Antallet dammer der storsalamander lever, går stadig ned.

Dolmen forklarer at det er viktig å verne de rette dammene, når vi skal ta vare på denne arten. Ikke alle dammene der vi finner storsalamander er virkelig gytelokaliteter. I et område med flere dammer, kan det være at bare en eller nokså få av dem er avgjørende. Hvis disse ødelegges, kan vernet av de andre dammene være av mindre betydning for salamanderens overlevelse.

- Men jeg vil gjerne understreke at alle dammer er av interesse, som leveområder om sommeren, for eksempel.

Den norske handlingsplanen som nå er sendt på høring legger opp til ekstraordinære tiltak for å bevare en livskraftig bestand av storsalamander i norsk fauna.

Dette vil foregå etter følgende strategi:

1. Sikring av viktige gytedammer/leveområder mot ødeleggelse
2. Restaurering av viktige leveområder/gytedammer der det er behov
3. Informasjonstiltak
4. Videre kartlegging av forekomsten av stor salamander i Norge
5. Overvåkning av utvalgte lokaliteter med stor salamander

Direktoratet for naturforvaltning er ansvarlig for den nye planen. Den bygger på et faglig bidrag fra førsteamanuensis Dag Dolmen ved Vitenskapsmuseet, NTNU. Fylkesmannen i Oslo/Akershus vil få ansvar for å følge opp tiltakene i planen.

Powered by Labrador CMS