Tunfisk tok med radioaktiv stråling over Stillehavet

Tunfisk tok med radioaktiv stråling fra kjernekraftverket i Fukushima tvers over Stillehavet til California.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tunfisk tok med seg radioaktive stoffer fra Japan tvers over havet til USAs vestkyst. Bildet er tatt i et oppdrettsanlegg. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

Tunfisk fanget utenfor kysten av California i august i fjor hadde radioaktive cesiumisotoper fra Fukushima i fiskekjøttet, viser ny studie.

Da kjernekraftverket Fukushima Daiichi i Japan havarerte etter tsunamikatastrofen i 2011 slapp radioaktivitet ut i havet.

Noe av de radioaktive stoffene ble fanget opp av migrerende tunfisk, og tatt med tvers over Stillehavet til USAs vestkyst. Mengden radioaktivitet i tunfisken var moderat, men målbar.

Cesium

Jordskjelvet og tsunamien som rammet Japan i mars 2011 førte også til store ødeleggelser og utslipp av radioaktivitet fra reaktorene ved kjernekraftverket i Fukushima.

De største utslippene kom i april 2011. Cesium var blant de radioaktive stoffene man var bekymret for.

To til tre måneder etter utslipps-toppen var fortsatt nivået av radioaktivitet i den mest utsatte delen av Stillehavet, rett øst for Japan, 1000 ganger høyere enn før ulykken. Inntil kysten var nivåene 10 000 ganger enn normalt, ifølge tall referert i den nye studien publisert i tidsskriftet PNAS.

Vandrer langt

Thunnus orientalis er en tunfiskart som gyter i den vestlige delen av Stillehavet. Når tunfiskungene er ett eller to år gamle, vandrer en del av dem tvers over havet til næringsrike havområder utenfor California på USAs vestkyst.

Forskerne fanget to år gamle tunfisk utenfor San Diego i California og målte innholdet av radioaktivitet i fiskekjøttet. De sammenlignet med nivået av radioaktivitet i tunfisktoåringer året før, og sammenlignet også med en annen tunfiskart som tilbringer hele livet ved californiakysten.

Tunfisken som hadde oppholdt seg ved Japan noen måneder tidligere hadde ti ganger høyere nivåer av de radioaktive isotopene cesium 134 og 137 enn normalt.

Dette kunne ikke stamme fra noen annen kilde enn Fukushima-kraftverket.

Ikke alarm

På tross av at nivået av radioaktiv cesium i fisken hadde økt betraktelig, slår ikke forskerne alarm. Tallene er nemlig fortsatt lave, og for eksempel fortsatt godt innenfor faregrensene for menneskelig konsum.

Naturlige nivåer av radioaktive kilder i fisken, som polonium og kalium, representerer en mye større stråling enn de økte cesiumdosene til sammen.

Seksjonssjef Astrid Liland i Statens strålevern sier at funnet av radioaktive cesiumisotoper i tunfisk som har holdt til i farvannet utenfor østkysten av Japan ikke er overraskende.

- Vi vet at det ble sluppet ut store mengder radioaktivitet i sjøen utenfor Japan, sier Liland til forskning.no.

Seksjonssjef Astrid Liland i Statens strålevern. (Foto: Statens strålevern)

- Ikke helsefare


Liland sier at strålingsverdiene i denne fisken er langt under faregrensen som er satt i Norge. For vanlige matvarer er det i Norge satt en tiltaksgrense på 600 Becquerel (Bq) per kilo.

Tunfisken fanget utenfor California høsten 2011 hadde til sammenligning cirka ti Bq per kilo, går det fram av studien.

- Målingene som er gjort viser veldig lave verdier. Det er ikke noen helsefare, sier Liland.

Tas opp i organismen

Radioaktivt cesium utgjorde en vesentlig del av de radioaktive utslippene fra Fukushima-kraftverket. Utslippene gikk både til lufta og direkte til sjøen. Mye av utslippene til luft falt etter hvert ned over Stillehavet.

Liland sier at cesium er blant de radioaktive stoffene man er opptatt av å overvåke etter uhell og ulykker med kjernekraftverk. Årsaken er dels at radioaktivt cesium lett tas opp i levende organismer og dels at det har lang nedbrytningstid.

- Ulike eksperter har gjort ulike beregninger av omfanget av utslipp fra Fukushima og konkluderer med at utslippet utgjør mellom 25 og 50 prosent av det som ble sluppet ut av radioaktive stoffer fra Tsjernobyl-ulykken, sier Liland.

Fiskeforbud

Radioaktiv forurensing i havet øst for Japan vil bli fraktet østover, ikke bare med fugl og fisk, men også med havstrømmene. Utslippene representerer imidlertid ingen fare for større økosystemer i Stillehavet, slår Liland fast.

Havbunnen nær Fukushima er imidlertid sterkt forurenset.

- Lokalt er det fortsatt forbud mot fiske i en 20 kilometers radius rundt anlegget, sier Liland.

Kan spores

Forskere bak den nye studien i PNAS ser heller ikke transporten av radioaktive stoffer i tunfisken som noen trussel.

På grunn av strålingsdosene er så lave, ser de det heller som en mulighet til å spore trekkruter på tvers av det enorme havområdet.

Satellittbilde av skaden på atomkraftverket Fukushima I etter Sendai-jordskjelvet med påfølgende tsunami. Bildet ble tatt 16. mars 2011. (Foto: DigitalGlobe/Flickr/Wikimedia Commons)

Tunfisk er ikke de eneste dyra som vandrer langt i Stillehavet. Andre dyr som vandrer på tvers av Stillehavet fra Japan til USAs vestkyst er fuglearten grålire og en type havskilpadder. En haiart som spesialiserer seg på laks vandrer fra Japan og til Alaska.

Forskerne antyder at alle disse kan undersøkes for å finne ut om de bærer med seg radioaktivitet fra Fukushima.

Referanse:
Daniel J. Madigan, Zofia Baumann og Nicholas S. Fisher: “Pacific bluefin tuna transport Fukushima-derived radionuclides from Japan to California,” PNAS, 28. mai 2012.

Powered by Labrador CMS