Oppfant vikingene teleskopet?

Vikingene kan ha brukt teleskop hundrevis av år før hollandske linsemakere angivelig oppfant teleskopet på begynnelsen av 1600-tallet. Det indikerer sofistikerte linser fra et vikingfunn på Gotland.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ofte får man høre den feilaktige påstanden at det var Galileo Galilei som oppfant teleskopet. Ser man nærmere etter blir oppfinnelsen vanligvis tilskrevet nederlenderen Hans Lippershey i 1608. Og det er et godt stykke tid mellom Lippershey og vikingtiden. Vikingtiden i Norden tidfestes vanligvis til mellom 800 og 1050 e.Kr.

- Det virker som om den elliptiske linsen ble oppfunnet mye tidligere enn vi trodde, og at kunnskapen deretter gikk tapt, sier Dr. Olaf Schmidt fra universitetet i Aalen i Tyskland.

Den nå avdøde Dr. Wilms fikk først høre om den såkalte “Visbylinsen” da han søkte etter gjenstander til et museum i München i 1990. Først i 1997 kom et tremanns vitenskapelig team til Gotland. De undersøkte det som viste seg å være ti forskjellige linser.

Perfekt form!

- Jeg ble selvfølgelig begeistret, sier Dr. Schmidt som var en del av teamet i 1997.

- Poleringen av enkelte linser var nærmest perfekt.

Når teamet testet linsene ble de enda mer forbløffet. Det viste seg at linsene klarte forskjellige tester nesten like bra som moderne optikk.

Linsene var laget av steinkrystall. Formen avslørte mesterlig håndverk. Det beste eksemplet var en linse på fem cm i diameter med tre cm tykkelse.

Anvendelige kvalitetslinser

- Overflaten på noen av linsene var en nærmest perfekt elliptisk form, sier Dr. Schmidt.

- De ble åpenbart laget på en slags dreiebenk.

Linsene har et flatere område på midten som gjør dem til ypperlige forstørrelsesglass.

- De kan ha blitt brukt som forstørrelsesglass for fine utskjæringer, eller de kan ha blitt brukt som fyrtøy, eller til å brenne sår mot infeksjoner.

Laget vikingene teleskop?

Det som virkelig får forskerne til å lure, er at linsene er av så høy kvalitet at de kan ha blitt brukt til å lage et teleskop - og i så tilfelle mer enn 500 år før noen andre.

Krystallene fra Gotland er det første bevis på sofistikerte linsemakerteknikker. Og de er omtrent 1 000 år gamle. På den tiden hadde vitenskapsmenn bare såvidt begynt å utforske lysbrytningens lover.

I følge forskerne som har undersøkt linsene fra Visby er det helt klart at de håndverkerne som laget disse linsene, de visste langt mer om anvendt optikk enn det vitenskapen gjorde på denne tiden.

De må ha hatt teft og talent!

Og de må ha arbeidet ut fra det å prøve og feile, for den matematikken som må til for å kalkulere de beste linseformene fantes ikke. Den ble ikke utviklet før flere hundre år senere.

Forskerne lurer på om kunnskapen om disse nøyaktige linsene bare var kjent av svært få. Det kan til og med ha vært kun én person. Uansett hva de har vært brukt til gjør linsenes form og kvalitet dem til et oppsiktsvekkende funn.

Det er langt fra sikkert at linsene ble laget her oppe i nord:

- Det er noen hint som tyder på at linsene kan ha blitt laget i Bysants eller et sted i Østeuropa, sier Dr. Schmidt.

Noen av linsene kan sees i det historiske museet Fornsal på Gotland, noen andre finnes i nasjonalmuseet i Stockholm, og noen av linsene har dessverre gått tapt.

Les mer…

BBC: Did the Vikings make a telescope? (her finner du bilder av linsene)

Die Visby-Linsen (her finner du flere bilder av linsene)

Viking

Powered by Labrador CMS