Håper norsk-kinesisk samarbeid står seg

Lederen for Kinaprogrammet ved Norsk senter for menneskerettigheter tror og håper det norsk-kinesiske akademiske samarbeidet vil overleve fredspriskontroversen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Lederen for Kinaprogrammet sier årets fredsprisvinner kan forsterke inntrykket mange kinesere har av at vesten bruker menneskerettighetsfokuset for å holde Kina nede.  (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)"

Vinneren av årets Nobels fredspris er den fengslede kinesiske menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo.

De første reaksjonene fra kinesiske myndigheter tyder på at det norsk-kinesiske forholdet kan bli påvirket av årets pris.

- De siste årene har forholdet mellom Kina og Norge hatt en positiv utvikling, noe som tjener interessene til begge land og deres innbyggere. Tildelingen av Nobels fredspris til Liu går imot denne utviklingen, og vil skade det norsk-kinesiske forholdet, sier Jiang Yuquan, talsperson for kinesiske UD, ifølge Aftenposten.

Kinaprogrammet ved Norsk senter for menneskerettigheter har siden 1997 jobbet mot å hjelpe utviklingen, forståelsen og gjennomføringen av internasjonale standarder på menneskerettigheter i Kina, ifølge programmets nettsider.

Blant annet  sto Kinaprogrammet i 2002 bak publiseringen av den første kinesiske boken om internasjonal menneskerettighetslovgivning. Les mer om boken her

Lederen for programmet, Cecilie Figenschou Bakke, sier Liu Xiaobo er en verdig vinner av fredsprisen for sitt ikke-voldelige arbeid for universelle menneskerettigheter. 

Hun mener tildelingen også er et signal om at det internasjonale samfunnet forventer at Kinas økonomisk utvikling følges opp med en styrking av sivile og politiske rettigheter, men at mange kinesere dessverre ser helt annerledes på det. 

- Mange kinesere føler at Kina blir tatt veldig hardt på dette med menneskerettighetsbrudd, at det er veldig sterkt fokus på å kritisere Kina og at vesten bruker dette for å holde Kina nede.

Likevel håper hun at kineserne vil forstå at fredsprisvinneren er pekt ut av en uavhengig Nobelkomité, og at det ikke har noe med offisiell norsk politikk å gjøre.

"Cecilie Figenschou Bakke peker på at årets fredsprisvinner blir sett på som kriminell av mange i hjemlandet Kina. (Foto: UiO)"

- Norske politikeres ansvar er å forklare kineserne at det er slik det er, og kineserne er selv ansvarlig for sin egen respons, sier Bakke til forskning.no.

Kriminell i Kina

Hun legger til at Liu Xiaobo er satt i fengsel på grunn av brudd på den kinesiske straffelovens artikkel 105, som går på å underminere staten, og at det for kinesiske myndigheter er ganske uforståelig at han kan vinne en fredspris.

Hvordan tror du nyheten om årets fredspris blir mottatt i kinesiske akademiske sirkler?

- Det er det vanskelig å si noe om, men generelt er det slik at jo tettere man er på politikken som akademiker i Kina, jo tettere vil man følge linjen om at prisvinneren er kriminell og at han ikke burde vunnet prisen.

- Samtidig er det også slik at det finnes akademikere i Kina som ønsker seg mer ytringsfrihet.

Gjør årets fredsprisvinner det vanskeligere å holde på med arbeid som fremmer menneskerettigheter i Kina?

- Vi vet at Kina ofte reagerer på slike hendelser i etterkant for å vise at de er misfornøyd, men det er vanskelig å si noe om hvilke konsekvenser det kan få.

Bakke sier det er vanskelig å rose Kina i lys av fredsprisen, men peker på at det er mange som jobber aktivt for å promotere menneske-, kvinne- og arbeidstakerrettigheter, ytringsfriheter og miljø innenfor det eksisterende kinesiske systemet.

- Man vet mye mer om internasjonale menneskerettigheter i Kina i dag, og kinesiske myndigheter opplever også at de har gjort mye på rettighetsfronten, avslutter hun. 

Powered by Labrador CMS