Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Tarmkanalen
Tarmkanalen hos mennesket strekker seg fra magesekken til endetarmsåpningen og omfatter: tynntarmen med tolvfingertarmen og tykktarmen med blindtarmen og endetarmen.
Overgangen fra magesekken til tynntarmen kalles portneren, pylorus. Åpningen mellom magesekken og tarmkanalen kan lukkes med en kraftig snøremuskel.
Svenske forskere rapporterer nemlig at innsiden av mage- og tarmkanalen er langt unna størrelsen på en enebolig, eventuelt en tennisbane.
Det har ikke vært uvanlig å anslå mage- og tarmkanalens innside-areal til flere hundre kvadratmeter.
Størrelsen er imidlertid langt mer beskjeden: Omtrent som 1 rum och kök, kan forskere ved Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet nå fortelle oss.
Eller som en halv badmintonbane - for å holde oss til racketsporter der svenskene har for vane å gruse nordmenn.
Den nye studien er publisert i Scandinavian Journal of Gastroentorology.
Kan virke kuriøst, men…
Direkte lite er det forresten ikke med 30-40 kvadratmeter, selv ikke i moderne boligsammeheng. Men litt stusseligere blir det jo sammenlignet med de tidligere antatte 180-300 kvadratmeter.
Forsker Lars Fändriks har forståelse for at funnet deres kan framstå en smule kuriøst, men forsikrer at oppdagelsen slettes ikke er uviktig:
- Størrelsen på tarmkanalenes innvendige overflate har stor betydning for opptaket av næringsstoffer og medikamenter, og for å forstå hvordan slimhinnen beskytter kroppen mot påvirkning fra aggressive faktorer i tarminnholdet.
Det sier Fändriks i en pressemelding fra det vestsvenske universitetet.
- Logisk
De tidligere beregningene av antall kvadratmeter, ifølge pressemeldingen, både gjengitt i enkelte lærebøker og oppslagsverk, har sin forklaring:
- Mage- og tarmkanalen ligger vanskelig tilgjengelig i bukhulen. Derfor er det vansklig å måle, og siden målinger har vært gjort ved obduksjon eller ved bukoperasjoner, når vevet er slappere, har det vært lett å ende opp feil, sier forsker Herbert Helander.
Sahlgrenska-forskerne har målt litt annerledes, de har for eksempel benyttet data fra røntgenundersøkelser, og dessuten støttet seg på egne studier med fiberoptisk inspeksjon.
Forskerne understreker at de nye målene gjelder for en frisk gjenomsnittlig person
Annonse
- Det er logisk at flaten er mindre, siden det innebærer lavere risiko for påvirkning fra tarminnholdet, ifølge Helander.
Referanse:
Herbert F Helander & Lars Fändriks Surface area of the digestive tract – revisited. Scandinavian Journal of Gastroenterology. 2 april 2014. Sammendrag