Vanskelig å leve med bristet ringmuskel

Når kvinner skades nedentil under en fødsel, kan de ha problemer med å holde på avføringen i flere år etterpå, viser ny forskning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mer enn 2000 danske kvinner får hvert år store skader på ringmuskelen, mellomkjøttet og endetarmen under fødselen. Mange av dem har senere problemer med å holde på avføringen. (Foto: Colourbox)

Skotske leger fra Ninewells Hospital har gjennomført en undersøkelse av de fysiske og psykiske konsekvensene ved å få alvorlige skader på ringmuskelen og endetarmens nedre del.

Kvinner med alvorlige skader opplever i halvparten av tilfellene problemer med å holde på avføringen selv fire år etter fødselen. Halvparten måtte endre livsstilen sin og for eksempel gå med bleie.

Resultatet er offentliggjort i det vitenskapelige tidsskriftet Maternal-Fetal Medicine.

– Dette kan være helt invaliderende. Det kan gå ut over arbeidsliv, sosialt liv og sexliv, kommenterer klinikksjef Morten Hedegaard fra Rigshospitalets Obstetrisk Klinik. Han er en av Danmarks ledende fødselsleger og behandler selv slike pasientsaker.

Ulik grad av skade

Hedegaard forklarer at slike skader har fire grader:

  • Overfladiske skader, for eksempel i skamleppen
  • Skader på muskulaturen i mellomkjøttet
  • Bristet ringmuskel
  • Brister av alle muskler i både mellomkjøttet, ringmuskel og nedre del av endetarmen.

Den skotske forskningen er basert på spørreskjemaundersøkelser blant kvinner som har opplevd grad tre eller fire.

Legene sendte spørreskjema til alle kvinner som hadde født på Ninewells Hospital i 2004. Her fant de ut at 1,7 prosent hadde opplevd skader i grad tre eller fire.

– 1,7 prosent er et lavt tall. Enten er legene svært dyktige håndverkere, ellers så dreier det seg om underrapportering. I Danmark får seks prosent av førstegangsfødende slike skader. Det utgjør mer enn 2000 ut av 60 000 fødende hvert år, forteller Morten Hedegaard.

Av de 1,7 prosentene opplevde 37 prosent problemer med å holde på avføringen. 13 prosent kunne ikke holde på fast avføring mens 53 prosent kunne ikke holde på flytende avføring. Dette førte uunngåelig til forringet livskvalitet hos kvinnene.

Ikke mye hjelp

Kvinner med slike problemer er ikke garantert hjelp fra legevitenskapen. På Rigshospitalet tilbys det oppfølgende undersøkelser og gjenopptrening med fysioterapeut.

Hvis kvinner etter fødselen ikke kan bruke lukkemuskelen normalt, og ikke kan trene den opp, så kan man i noen tilfeller operere.

– Operasjon på ringmuskelen er en komplisert prosedyre uten garanti for suksess. Man foretar en ultralydsskanning av ringmuskelen. Det gjør at legene kan finne fram til arrvevet og operere området. Slike operasjoner er svært utfordrende, og det er ikke alle som lykkes, sier Morten Hedegaard

Kan unngås

Det er vanskelig å rette opp skaden, men den kan unngås. Ved fødsler bør jordmoren legge motpress på mellomkjøttet for å unngå brister. Hedegaard forteller at finske jordmødre har lav komplikasjonsrate, kanskje fordi de er flinke til dette.

29 prosent av de skotske kvinnene med alvorlige skader valgte å ikke få flere barn i observasjonsperioden på fire år. 38,5 prosent fødte ved keisersnitt, der de fleste var planlagte. Morten Hedegaard forteller at man på Rigshospitalet anbefaler keisersnitt etter en fødsel med alvorlige skader.

Referanse:

Anal incontinence and quality of life following obstetric anal sphincter injury, Maternal-Fetal Medicine, doi: 10.1007/s00404-011-2003-x

____________________

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no

Powered by Labrador CMS