Annonse
Nedbrytningsstoffer fra hemoglobin farger urin gult. Av forskjellige årsaker kan urinen imidlertid også være brun, rød eller blå. (Foto: Colourbox)

Hvorfor er urinen gul?

Spør en forsker: En av våre yngre lesere har undret seg over fargen på urin. Bli med på en liten tur i urinens fargekjemi.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ofte er barn og unge de beste til å stille klare spørsmål om verden omkring oss. Sofie Hansen i 4b på Grydemoseskolen i Espergærde i Danmark spurte videnskab.dk: «Hvorfor er tiss gult?»

– Årsaken til at for eksempel cola ikke farger urinen, er at nesten alle fargestoffer brytes i ned kroppen før de rekker å bli skilt ut med urinen. Det er bare svært få fargestoffer som ikke blir brutt ned, blant annet en del av fargestoffene fra rødbeter, forklarer Max Salomonsson, førsteamanuensis i nyrenes fysiologi ved Københavns Universitet.

Nedbrutt blod gir gul urin

Når urinen likevel er gul, har det ikke noe å gjøre med det vi spiser og drikker. Det er nedbrytningen av de røde blodlegemene i leveren, milten eller beinmargen som gir den gule fargen.

Røde blodlegemer lever bare i rundt 120 dager. Deretter brytes de ned, og da ødelegges også den delen av blodlegemene som heter hemoglobin. I midten av hemoglobinet sitter hemgruppen, som binder oksygen til det røde blodlegemet.

Den brytes ned til bilirubin, som skilles fra ut blodet via leveren og farger det som kommer ut av diverse kroppsåpninger.

– I tarmen omdannes bilirubin til urobilinogen ved hjelp av tarmbakterier. En del tas opp igjen, omdannes til urobilin og skilles gjennom ut nyrene og farger urinen gul. Det som ikke tas opp, blir omdannet til fargede pigmenter, skilles med ut avføring og gjør den brun, forteller Salomonsson.

Blokkerte galleganger gir mørk urin

Urin er imidlertid ikke alltid gul. Hvis du lider av tilstoppede galleganger som følge av for eksempel gallestein eller en svulst i bukspyttkjertelen, får du misfarget både urinen og avføringen.

Årsaken er at gallegangen, som går fra leveren til tolvfingertarmen, transporterer bilirubin fra leveren og videre til tarmene. Hvis den er tilstoppet, kan ikke stoffet komme ut med avføringen og blir skilt gjennom ut nyrene i stedet.

Avføringen blir ikke lenger blir farget av bilirubin, noe som urinen til gjengjeld gjør.

– Derfor gir stengte galleganger en svært mørk urin og en svært lys avføring, forteller Salomonsson.

Gulsott og blå urin

Det er ikke bare avføringen og urinen som endrer farge hvis gallegangene er stengte. Hvis bilirubinen ikke blir skilt ut i avføringen, hopes opp det i kroppen og gir en gulfarging av huden. Gulsott blant voksne mennesker er ofte en god indikator på enten stengte galleganger eller leversykdom.

Også visse komponenter i medisiner kan farge urinen. I noen legemidler brukes stoffet metylenblått, som kroppen ikke kan bryte ned. Derfor blir det skilt direkte ut med urinen og farger urinen – ja, blå.

Leveren er kroppens gjenbruksplass

Spesielt leveren er sentral når det gjelder gjenbruk og sortering av stoffer i kretsløpet i kroppen.

Når vi spiser eller drikker noe, kommer det ned i tarmen og blir tatt opp i blodet gjennom tarmveggen. Deretter sørger et atskilt blodsystem, sammen med lymfesystemet, for at stoffene blir transportert opp til leveren.

I leveren blir stoffene brutt ned, oppmagasinert eller omdannet, før de blir sendt ut i det store blodsystemet som forsyner hele kroppen med næringsstoffer.

– Leveren er en slags kjemisk stasjon i kroppen. Det er blant annet her sukkerstoffer lagres, slik at de kan sendes ut i blodet når kroppen trenger energi. Fettstoff behandles også i leveren, og der dannes de store blodproteinene som for eksempel albumin, som er en av de viktigste komponentene i blodet. Leveren bryter dessuten ned noen av de stoffene som ikke har noen verdi for kroppen, sier Max Salomonsson.

Fakta:

Hemoglobin brytes til ned bilirubin (gul), som omdannes til urobilinogen (fargeløs) som igjen gjøres om til urobilin (gult).

Formålet er å bryte ned hemoglobin i komponenter som kan skilles ut enten via urinen eller avføringen. Fargen på stoffene som hemoglobin brytes ned til, avgjør fargen på både urinen og avføringen.

Gallegangen fører gallesaft fra leveren til tolvfingertarmen via galleblæren. Gallesaften inneholder gallesalter som binder til fettstoff og gjør tarmen i stand til å ta dem opp.

(kilde: videnskab.dk)

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Powered by Labrador CMS