Sverdsluking som vitenskap

Har du lyst til å lære å sluke sverd? Det kan lønne seg å gå vitenskapelig fram. Sverdsluking er nemlig en studie i anatomi.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dan Meyers er medforfatter av boken «Sverdsluking og dets bivirkninger», som han har vunnet en Ig Nobelpris for. (Foto: Kirk Hughes)

Ikke engang sirkusartistenes spillopper slipper unna vitenskapens overvåkne blikk og forskernes trang til å kartlegge og forklare alt.

Nå er også vitenskapen bak sverdslukingens edle kunst kommet ut i bokform, skriver New Scientist.

Det tar flere år å lære å gape over et skarpt håndvåpen, og grundig trening i å undertrykke en rekke naturlige reflekser i spiserøret.

Fremgangsmåten beskrives utførlig i den boken «Sverdsluking og dets bivirkninger», skrevet av formannen for Sverdslukernes internasjonale sammenslutning, den profesjonelle sverdslukeren Dan Meyer.

Dan Meyer har mottatt parodien på Nobelprisen − en Ig Nobel − for boken, og kommer i den forbindelse til Danmark i slutten av april til en rekke forelesninger på landets universiteter.

Reisen gjennom halsen

I boken beskrives det hvordan du som sverdsluker først må undertrykke oppkastfornemmelsen.

Deretter må du skyve strupelokket (epiglottis) til side med sverdspissen. Så må du trenge klingen forbi svelget (pharynx), som skiller luftrøret (trachea) fra spiserøret (oesophagus) − og huske å velge det siste av den to.

Så må du gjennom en ring av muskler like under svelget som kalles øvre spiserør-lukkemuskel, og varsomt skyve bort hjertet, som ligger like ved spiserøret.

Ifølge Dan Meyer gjør det ganske vondt hvis man skulle komme til å stikke borti hjertet med sverdspissen.

Deretter må man skyve klingen forbi buktningen ved den nederste delen av spiserøret, der den leder inn i magen, slappe av i lukkemuskelen, og til sist undertrykke magens oppgulpingsrefleks.

Alt sammen mens du husker på å ikke skjære deg selv.

Don’t try this at home!

Å trekke ut sverdet er den lette delen − så lett at Dan Meyer kan finne på å la personer i publikum gjøre det for seg. Det er imidlertid ikke noe man skal forsøke seg på der hjemme:

Sverdsluking kan føre til livsfarlige skader i form av flenger og kutt på innsiden av spiserøret.

Et kvinnelig medlem av Sverdslukernes internasjonale sammenslutning fikk for eksempel alvorlige indre skader da noen forsøkte å stikke en dollarseddel ned i trusene hennes mens hun magedanset med tre sverd i gapet.

Lenker:

Sverdslukernes internasjonale sammenslutning

Dan Meyers hjemmeside − spekket med filmklipp, bilder og en masse annet

______________________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.
 

Powered by Labrador CMS