Trodde tinnitus var miljøstøy

Har naboen begynt å støvsuge hele døgnet? Våkner du opp til en irriterende dur fra trafikken, eller suser det så sterkt fra radiatoren at det er umulig å sovne?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I så fall burde du kanskje sjekke om støyen faktisk kommer innenfra.

Det er i hvert fall konklusjonen man kan trekke ut av en undersøkelse av over 1000 briter med øresus.

Det viste seg nemlig at så mye som én av fire til å begynne med trodde at den stadige susinga og buldringa kom fra naboer, trafikk eller maskiner i hjemmet, skriver BBC News.

- Disse resultatene viser at tusenvis av mennesker kanskje ikke vet at tinnitus finnes, noe som betyr at de går glipp av viktig støtte som kan hjelpe dem med å takle tilstanden, sier John Low til BBC News.

Low er leder i Royal National Institute for Deaf People (RNID), som gjennomførte undersøkelsen sammen med British Tinnitus Association (BTA).

17 000 sliter med tinnitus

Tinnitus - øresus - er langt fra noen ny oppdagelse. Beskrivelser av lidelsen har dukket opp både i papyrusruller fra det gamle Egypt og diverse andre nedtegnelser fra ulike tidspunkter i historien.

I våre dager ser det ut til at omtrent 15 prosent av den voksne befolkningen har eller har hatt tinnitus i kortere eller lengre perioder, skriver Helsenytt for alle. De færreste blir nevneverdig plaget av lydene, men for noen går susinga og skranglinga på livskvaliteten løs.

Hver tiende person med øresus - altså omtrent 50 000 nordmenn - er så plaget av øresuset at de ikke får sove, har vanskelig for å konsentrere seg eller får depresjoner.

Hos hele 17 000 nordmenn kan tinnitus ha alvorlige konsekvenser for evnen til å leve et normalt liv, skriver Helsenytt for alle.

Tinnitus skyldes at sansecellene i det indre øre har blitt forstyrret eller skadet slik at de får hjernen til å oppfatte en kontinuerlig lyd. Det kan være mange gunner til at folk får øresus, for eksempel sykdommer eller skader etter mye støy.

Lidelsen kan ikke kureres, men det er mulig å lære seg gode teknikker for å takle tilstanden.

Test selv

Dersom så mange som en av fire tror at spetakkelet kommer utenfra, kan det tyde på at mange flere kan få hjelp, mener forskerne bak den britiske rapporten.

Så har du irritert deg over støyende naboer eller susende ovner kan det altså lønne seg å gå lyden litt nærmere etter i sømmene.

Det beste er å gå til et sted det er veldig stille, og sjekke om du fremdeles hører lyden, sier Ewart Davies fra BTA til BBC.

En annen ide er å holde for ørene. Dersom lyden er like sterk både med fingeren i og ute av øret, kan det tyde på at støyen sitter på innsida.

Lenker:

BBC: Many fail to recognise tinnitus
Helsenytt for alle: Tinnitus

Powered by Labrador CMS