- Ebola-utbrudd utenfor Afrika lite sannsynlig

I Guinea stiger Ebola-dødstallene, og risiko for videre spredning utenfor landet bekymrer. Utbrudd i andre verdensdeler er derimot lite sannsynlig, ifølge norsk overlege.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Doktorer fra Leger Uten Grenser bærer liket av en Ebola-rammet i Guekedou i Guinea. (Foto: AFP)

Om ebolavirussykdom:

Ebolavirus smitter mellom mennesker ved direkte kontakt med blod og sekreter.

Ved utbrudd rammes særlig familiemedlemmer og helsepersonell, personer som har hatt tett kontakt med syke.

Inkubasjonstid fra 2 til 21 dager. Symptomer er sterk hodepine, høy feber, slapphet, muskelsmerter, halsonde etterfulgt av oppkast, diaré, utslett.

Etter 5-7 dager: indre og ytre blødninger. Dødelighet ved ebola er 50-90 prosent. Det finnes ingen vaksine mot sykdommen.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Som følge av det siste utbruddet har så langt nær 80 personer mistet livet av blødningsfeberen Ebola - en av verdens mest dødelige virussykdommer.

Majoriteten av syke og døde har så langt vært begrenset til Guinea i Vest-Afrika.

Det har vært enkelte tilfeller i nabolandene Sierra Leone og Liberia, men disse personene hadde alle vært i Guinea før de ble syke.

Selv om det fra Guinea meldes om stadig om flere sykdomstilfeller, har ikke WHO anbefalt restriksjoner for reisende til eller fra noen av de tre landene, ifølge Folkehelseinstituttet.

Utviklingen bekymrer

Likevel er viruseksperter både innad i WHO og i mange av verdens land bekymret for utviklingen.

- Ebola-utbrudd er svært alvorlig, så det er helt klart en bekymring for at viruset skal spre seg ytterligere. Mest sannsynlig begrenser utbruddet seg imidlertid til områdene som nå er rammet.

Det sier overlege Tone Bruun ved avdeling for infeksjonsovervåkning på Folkehelseinstituttet, til forskning.no.

Aldri utenfor Afrika

Opp gjennom historien har det vært drøyt 20 Ebola-utbrudd, det første kjente i 1976. Det største fant sted i 2000 i Uganda, med over 400 bekreftede tilfeller.

Det er anslått at flere enn 220 personer mistet livet.

Ebola-utbrudd har imidlertid aldri forekommet utenfor det afrikanske kontinentet.

Fargelagt avbildning av Ebola-virus ved hjelp av et elektronmikroskop. (Foto: CDC) (Foto: CDC)

- Det skal tett kontakt til for at smitte skal skje. Blant annet kan begravelser der sørgende berører den dødes kropp spille en rolle i smittespredningen.

- Det er lite trolig at vi får se spredning til andre verdensdeler, men vi kan selvsagt ikke utelukke et og annet tilfelle, sier Bruun.

Hun mener det er vanskelig både for WHOs viruseksperter og fagfolk ellers å vurdere hvor stort det nye utbruddet, som startet i februar, blir i Afrika denne gang.

- Når disse utbruddene har skjedd har man klart å få kontroll over smittespredningen etter en periode, og det gjør man nok denne gangen også, men det er klart det er risiko for at antall smittede og døde blir høyere enn per i dag, sier Bruun.

- Viktig å isolere

Mange jobber hardt i de rammede landene for å få kontroll over situasjonen.

- De lokale helsemyndighetene, WHO og andre internasjonale partnere er godt i gang med hjelpearbeidet. 

- Særlig er det viktig å isolere de syke og sørge for gode tiltak rundt dem. I tillegg er oppsporing av nærkontakter til de syke sentralt, samt god informasjon til lokalbefolkningen, sier Bruun.

De som er blitt syke og dødd så langt er i hovedsak familiemedlemmer, samt noen helsearbeidere. Ebola smitter gjennom kontakt med blod og kroppsvæsker.

Det er ikke dokumentert at  Ebola-virus smitter gjennom luften. Heldigvis kan man si, siden virusene har en dødelighet fra 25 til 90 prosent.

- Så langt ser det ut til at viruset som rammer Guinea, har en dødelighet på rundt 60 prosent, sier Bruun.

Flaggermus og aper kan overføre

Ebola har som mange andre av verdens virus sin opprinnelse i dyreriket.

Det antas at flaggermus er reservoar, altså verten der mikroben oppholder seg mellom utbruddene.

Andre dyr, blant annet aper, kan også overføre viruset til mennesker. Utbrudd blant mennesker starter ved kontakt med infiserte dyr.

- Ebola-utbrudd er svært alvorlig der det rammer lokalt, men anses ikke som noen trussel mot folkehelsen på verdensbasis, sier Bruun.

Powered by Labrador CMS