Sår sterk tvil om vitamin D kan forebygge sykdom

Tilskudd av vitamin D ser verken ut til å redusere risikoen for infeksjoner, diabetes, kreft eller hjertesykdom, viser ny analyse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

De belgiske og franske forskerne bak analysen sår sterk tvil om tilskudd med vitaminet kan forebygge sykdommer i vesentlig grad.

De mener at lav vitamin-D status ikke er en direkte årsak til sykdommer, men snarere at lav status sannsynligvis er en konsekvens av betennelser i kroppen, når sykdom har oppstått og utviklet seg.

Den nye forskningen er en oppsummering av flere hundre studier som har undersøkt D-vitaminets effekt på sykdomsrisiko.

Gjennomgangen er publisert i det medisinske tidsskiftet The Lancet Diabetes and Endocrinology.

Effekt på sykdommer

Fra før er det  kjent at menneskekroppen trenger vitamin D, særlig for kunne ta opp nok kalsium, slik at vi opprettholder et sterkt skjelett.

De siste årene har det imidlertid vært mye fokus på hvilken effekt vitaminet kan tenkes å ha på diverse sykdommer.

Blant annet har en rekke observasjonsstudier vist forbindelser mellom lave nivåer av vitaminet, og redusert risiko for blant annet kreftsykdom, MS, depresjon, hjerte-karsykdom, demens og diabetes. 

Både forskning.no og andre medier har rapportert enkeltstudier om mulige helsehevinster, for eksempel at D-vitaminet kan bli et virusvåpen, og at det kan redusere diabetesrisiko.

Det er typisk studier der forskere har observert en gruppe mennesker over tid og sett etter sammenhenger mellom lav vitamin D-status og økt risiko for både akutte og kroniske sykdommer.

Ulempen er at slike studier ikke kan si noe sikkert om årsak og virkning.

Påvirker ikke forekomsten av sykdom

Forskerne bak Lancet-analysen har gått gjennom både observasjonsstudier (290) og randomiserte kontrollerte forsøk (172) for å granske effekter.

Randomiserte forsøk betraktes av mange som gullstandarden for å avdekke årsaksforhold mellom noe man inntar eller utsettes for og hva som blir utfallet.

Og: i analysen av de randomiserte forsøkene finner forskerne at nivåer av vitamin D - tatt som tilskudd - ikke har nevneverdig effekt på sykdomsforekomst - heller ikke alvorlighetsgraden eller sykdomsforløpet. 

Et unntak kan være en liten økning forskerne ser i overlevelsesrate hos eldre med lave nivåer som har fått økt disse ved livsstilsendring - på grunn av sykdom og aldring.

- Lave nivå er en konsekvens av sykdom

Misforholdet mellom observasjonsstudier og de randomiserte forsøkene peker mot at lave vitamin D-nivåer er et tegn på dårlig helse.

Det  påpeker professor Philippe Autier ved International Prevention Research Institute i Frankrike.

- Aldring og betennelsesprosesser i kroppen som ses ved sykdomsutbrudd gir lavere nivåer av vitamin D, noe som kan forklare hvorfor vitaminmangelen er rapportert ved en rekke sykdomstilstander, påpeker professoren i en pressemelding fra tidsskriftet. 

Grunn til bekymring

I en lederartikkel i samme utgave av The Lancet Diabetes and Endocrinology advares det mot at personer som allerede har mye vitamin D i kroppen, tar høye doser.

Dette kan være til skade, særlig hos personer som har problemer med lever, nyrer eller blodomløpet.  

Dette er bekymringsfullt, siden mange tar vitamin D-tilskudd, opptil halvparten av befolkningen i USA, heter det videre.

Det er ellers noen store studier på gang som potensielt  kan utfordre konklusjonene i den nye Lancet-gjennomgangen.

Forskere undersøker effekter av D-vitamin-tilskudd på en rekke sykdommer som kreft, og hjerte-karsykdom. Resultatene er ventet i 2017.

Referanser: 

Philippe Autier mfl.: Vitamin D status and ill health: a systematic review. Lancet Diabetes Endocrinol, 6. desember 2013. Sammendrag.

Leder: Vitamin D: chasing a myth? Lancet Diabetes Endocrinol, 6. desember 2013

Powered by Labrador CMS