Men hva om nivåene av vitaminet og kalsiumet blir for høye?
Høye kalsiumnivåer i blodet
- Bruken av kalsium- og vitamin D-tilskudd er kanskje ikke så bra som man har trodd, sier professor og lege John Christopher Gallagher ved Creighton University Medical Center, USA.
Gallagher og kolleger kobler nå tilskudd med kalsium og vitamin D til høye nivåer kalsium i blodet og urinen, noe som igjen kan øke risikoen for nyrestener.
Fra tidligere undersøkelser er det blant annet antydet risiko for åreforkalkning og infarkt ved tilskudd av kalsium hos eldre. Det er usikkert om vitamin D demper dette. Mer om denne studien her.
I tillegg er helseeffektene ved langtidsbruk av kombinasjonen vitamin D/kalsium fortsatt uklare, påpekes det i et presseskriv fra The Endocrine Society.
De nye resultatene til Gallagher og kollegene er nettopp lagt fram på den 94. utgaven av The Endocrine Society-konferansen i Houston, USA. Arbeidet deres er foreløpig ikke publisert i noe tidsskrift.
Kan bli alvorlig
Mens hjerteinfarkt fører til flere tusen dødsfall i Norge hvert år, er nyresten i utgangspunktet ikke livstruende.
Tilstanden gjør derimot forferdelig vondt om stenen(e) får en viss størrelse. Likevel, nyresten er ikke ufarlig.
Hvis passasjen mellom nyren og urinblæren blokkeres og det i tillegg oppstår betennelse i et nyrebekken, kan situasjonen bli alvorlig.
- Mens vi avventer mer informasjon, bør folk avstå fra doser som er høyere enn retningslinjene til Institute of Medicine (USA, red. anm.); 800 internasjonale enheter D-vitamin (20 mikrogram) og 800-1200 milligram kalsium daglig, sier professoren.
Den norske anbefalingen for kalsium er inntil 700 milligram for barn, og 800 milligram for voksne, ifølge Opplysningskontoret for meieriprodukter.
Reduserer dødsrisiko?
Håpet om gode effekter ble muligens ikke noe mindre etter en dansk studie nylig antydet at sannsynligheten for å dø innenfor tre år faller med rundt ni prosent hvis man tar tilskudd med D-vitamin og kalsium.
Dette var en analyse som gikk gjennom studier på feltet, men likevel er usikkerhetsmomentene flere. Det er for eksempel ikke fastslått hva som ga effekten.
Altså; om det var kalsiumet, D-vitaminet eller begge deler. Eller kanskje en annen ukjent faktor hos folk som tar slikt tilskudd?
Øker dødsrisiko?
Mens det en periode har kommet mange lovende resultater som viser positive effekter av vitamin D, følger nå også en del resultater som kompliserer bildet.
Samtidig er det også slik at langt flere personer mangler D-vitamin, enn antallet i gruppen som har for mye. Omtrent 2500 av personene i studien hadde for mye, mens over 20 000 hadde for lite.
Så vi skal ikke styre unna D-vitamin, som blant annet kan inntas naturlig ved å spise fisk. Men forskerne vet ikke sikkert akkurat hvor mye vi trenger, eller helt sikkert hvor god sykdomsforebygger det er.
Annonse
Nå i sommerhalvåret får vi forresten lettere i oss vitaminet ved å ferdes utendørs.
Om studien til Gallagher og kolleger
163 kvinner i alderen 57 til 85 år har deltatt i forskningen som peker mot økt risiko for nyresten. De ble trukket ut til å få ulike vitamin D-doser eller placebo.
Så ble kalsiuminntaket økt. Forskerne målte kalsiumnivåer i blod og urin da studien startet, og så hver 3. måned i ett år.
De fant at tre av ti hadde høye nivåer i urinen på et eller annet tidspunkt i løpet av studien.
Én av ti utviklet høye kalsiumverdier i blodet. Forskerne så ingen sammeheng med de ulike vitamin-doseringene som ble gitt.
- Jevnlige urin- og blodprøver
- Responsen hos forsøkspersonene er uforutsigbar, det er ikke klart om det er det ekstra kalsiumet eller D-vitaminet, eller begge to i en kombinasjon, som skaper problemer, sier Gallagher.
- Det er mulig at langtidsbruk av slike tilskuddet gir økt utskillelse av kalsium i urinen og for mye kalsium i blodet, slik at dette bidrar til nyresten.
- Med bakgrunn i dette, er det viktig å ta jevnlige urin- og blodprøver av folk som benytter slike tilskudd over lang tid. Dette gjøres sjelden ute blant behandlende leger i dag, sier Gallagher.
Referanse:
Endocrine Society (2012, 26. juni). Long-term calcium and vitamin D supplement use may be linked to increased risk of kidney stones. Vinod Yalamanchili. m.fl.