Amalgam ikke farlig likevel?

En ny undersøkelse viser at pasienter som fikk fjernet alle amalgamfyllinger ikke var friskere enn andre pasientgrupper sju år etter at amalgamet ble fjernet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Plagene er reelle, men forklaringen er sjelden amalgamforgiftning, sier forsker og psykolog Per Nerdrum, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo til Aftenposten.

Pasientene i studien var inndelt i fire grupper. Den første gruppen fikk fjernet alle sine amalgamfyllinger. Disse hadde selv kontaktet helsevesenet med plager som tretthet, konsentrasjonsproblemer, hjertesmerter og engstelse. Disse plagene satte pasientene selv i sammenheng med amalgamfyllingene. Den andre gruppen besto av pasienter med kroniske plager. Den tredje gruppen var lik den andre, men pasientene i denne gruppen hadde særlig interesse for alternativ medisin. Disse to pasientgruppene fikk ikke skiftet ut amalgamet. En fjerde gruppe var pasienter uten spesielle plager.

En oppsummering to år etter at plombene var skiftet ut, viste at amalgam-pasientene var blitt bedre. Disse ble derfor fulgt opp fem år senere.

- Vi fant at de ikke følte seg friskere enn gruppen med kroniske lidelser. De sto på samme nivå som fem år tidligere, sier Nerdrum.

- Forklaringen på at denne gruppen først merket bedring kan ha sammenheng med en naturlig bedring, som er vanlig i mange sykdomsforløp. Pasientenes fysiske og psykiske tilstand kan også ha blitt påvirket av omsorgen de fikk og det faktum at de ble tatt på alvor, sier Nerdrum.

(NTB)

Powered by Labrador CMS