Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Hode- og halskreft:
Hode- og halskreft er en betegnelse på kreft som oppstår enten fra slimhinnene (plateepitelkarsinomer) eller i kjertlene (adenokarsinomer) i øvre luftveier.
Det vil si strupehode, leppe og munnhule, svelg, nese og bihuler, spyttkjertler.
Magen inneholder syre for å fordøye maten du spiser. Når syre kommer opp i spiserøret som frakter mat fra munnen og ned i magen, får du halsbrann.
Muskler skal normalt stenge øverst i magesekken og holde syren på plass.
Dersom denne muskelen ikke fungerer godt nok, får du jevnlig halsbrann. Legen din kan da si at du har gastroøsofageal reflukssykdom.
Halsbrann og sure oppstøt er hovedsymptomene ved gastroøsofageal reflukssykdom, en sykdom som skyldes tilbakestrøm av surt mageinnhold til spiserøret.
Halsbrann og sure oppstøt er fra før risikofaktorer for utvikling av kreft i spiserøret, en relativt sjelden kreftform, men med begrensete behandlingsmuligheter.
Nå rapporterer amerikanske forskere en kobling mellom hyppige halsbranner og kreft i enten svelget eller strupehodet.
De nye resultatene er publisert i tidsskriftet Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.
- Refluks en uavhengig risikofaktor
Mange har nok opplevd sure oppstøt eller halsbrann enkelte ganger, uten at det trenger å ha noen alvorlig forklaring.
Ved hyppig halsbrann kan det være snakk om refluks, en sykdomstilstand der muskler som skal stenge øverst i magesekken ikke virker som de skal.
Da kommer i stedet surt mageinnhold opp i spiserøret.
- Vår studie er en stor og solid populasjonsbasert studie som sterkt antyder at refluks, som forårsaker stadige halsbranner, er en uavhengig risikofaktor for kreft i svelget eller strupehodet.
Det sier postdoktor Scott M. Langevin ved Brown University, USA, i en pressemelding fra American Association for Cancer Research.
Han opplyser også at tidligere studier der man har undersøkt sammenhengen mellom reflukssykdom og kreft i hode- og hals ikke har vist entydige resultater.
Fastslår ikke direkte årsak
Det forskerne gjør i studien er å vise til en sammenheng mellom refluks (hyppige halsbranner) og de to kreftformene.
De ser en kobling, men kan ikke fastslå at halsbrann er den direkte årsaken.
I Norge har en studie av nær 30 000 personer fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) vist at andelen voksne som plages ukentlig med halsbrann og sure oppstøt nesten er doblet på ti år.
Den økte forekomsten kan delvis forklares med flere overvektige og fete i befolkningen.
Nettopp overvekt er blant faktorene som nevnes i sammenheng med økt risiko for reflukssykdom.
Det gjør også røyking, høyt alkoholinntak, kaffe eller det å spise fet eller krydret mat.
Å endre på disse faktorene kan redusere halsbrann, opplyser Helsebiblioteket.
Frykter mer kreft i spiserøret
Annonse
Forskerne bak den norske studien påpeker at den økende andelen i befolkningen med halsbrann og sure oppstøt er bekymringsfull.
- Dette vil mest sannsynlig bidra til den økende forekomsten av kreft i spiserøret som ses i vår del av verden.
Det skriver stipendiat Eivind Ness-Jensen ved HUNT forskningssenter på nettsiden til Helse Nord-Trøndelag. Han er førsteforfatter på denne HUNT-baserte studien.
Spiserørskreft er ikke blant de vanligste kreftformene, men når den først rammer kan den sjelden helbredes.
Kreft i hode- og halsområdet utgjør litt over fire prosent av det totale antall nyoppdagede tilfeller i Norge, opplyser Kreftforeningen.
I 2009 ble rundt 650 rammet av slik kreft, og det var flest tilfeller av strupekreft.
Så effekt av syrenøytraliserende
I den nye amerikanske studien har Langevin og kolleger sett nærmere på 631 pasienter der 468 hadde kreft i svelget, og 162 i strupehodet.
I tillegg ble ytterligere 1 234 personer uten noen krefthistorikk brukt som kontrollgruppe.
Forskerne fant en økning i kreftrisiko på 78 prosent hos deltakere som verken røyket eller drakk mye, men som hadde fortalt om hyppige halsbranner.
I tillegg rapporterer forskerne at reseptfrie syrenøytraliserende midler kan se ut til å virke positivt. Blant personer med halsbrann som tok dette, var den økte risikoen på 41 prosent.
Langevin lar seg ikke rive med av den grunn, og sier det trengs flere studier før man kan fastslå en beskyttende effekt.
Annonse
Referanser:
Scott M. Langevin, m.fl. Gastric Reflux Is an Independent Risk Factor for Laryngopharyngeal Carcinoma. Published OnlineFirst May 23, 2013; doi: 10.1158/1055-9965.EPI-13-0183 Sammendrag
Ness-Jensen E, Lindam A, Lagergren J, Hveem K. Changes in prevalence, incidence and spontaneous loss of gastro-oesophageal reflux symptoms: a prospective population based cohort study, the HUNT study Gut. Online First doi 10.1136/gutjnl-2011-300715 Sammendrag