Spør en forsker: Hvorfor får jeg hikke av øl?

Kullsyre og mengde gjør øl til en hikkedrikke.

Publisert

Vi blir gjerne bombardert med råd allerede ved første hikk. Mange av rådene forutsetter at du er sammen med folk du stoler på. (Video: Doug Willen/Youtube)

Mens høstluften siger inn over land og by dukker det opp norske varianter av den tyske oktoberfesten, og litersseidler med øl er hovedingrediensen.

Det er mye som kan sies om hvorvidt det er en god idé å helle i seg flere liter med øl, men noen får problemer allerede kort tid inn i den første seidelen.

En forskning.no-leser har sendt inn dette spørsmålet til Spør en forsker:

Hvorfor får jeg hikke når jeg drikker øl, men ikke når jeg drikker drinker? Og hvordan kan jeg få stoppet ølhikken?

Kullsyreøl gir hikkekrøll

- Hikke kan forårsakes av at magesekken blir utvidet. Og når du drikker øl drikker du mye mer enn når du drikker drinker, sier Magnus Hilland.

Han er lege i spesialisering ved Haukeland universitetssykehus, og forsker på strupefunksjon under anstrengelse.

- I tillegg blåser kullsyren i øl opp magesekken, fortsetter han.

Mengden øl og kullsyre strekker altså magesekken, men hvorfor får man hikke av det?

Hilland forteller at teorien er at dette stimulerer en nerve i mellomgulvet som kalles phrenicus, og at dette setter i gang hikken.

Mer konkret kan han ikke svare, det er nemlig forsket ganske lite på hikke.

Lite forskning

- Det er ikke noe hundre prosent sikkert svar på dette med hikke.

- Det er ingen velbegrunnet vitenskapelig undersøkelse som har gått i dybden på mekanismene bak hikke, forteller legen.

Han er ikke sikker på hvorfor hikke har blitt forbigått av forskningen, men sier at det kan ha noe med at hikke er en normal hendelse som stort sett går over av seg selv.

Selv om hikkemysteriet ikke er løst finnes det teorier.

Forskning.no har tidligere skrevet en artikkel om forskere som har en teori om at hikking har vært med oss i millioner av år fordi teknikken spedbarn bruker til å suge melk ikke er så ulik hikking.

- To kalde er nok

Forsker Magnus Hilland stikker q-tips i halsen på hikkepasienter. (Foto: T. A. Ellingsen, Haukeland universitetssykehus)
Forsker Magnus Hilland stikker q-tips i halsen på hikkepasienter. (Foto: T. A. Ellingsen, Haukeland universitetssykehus)

Det er som kjent ikke bare øl som kan gi oss hikke. 

Hilland nevner for eksempel at du kan få hikke om du spiser for mye, spiser eller drikker noe veldig kaldt eller varmt, eller om du drikker mye alkohol.

Det er derfor man gjerne ser fulle folk med hikke, men ølhikken kan komme lenge før hjernen blir alkohollammet.

- Øl er ofte kaldt, og drikker du fort kan du få hikke. To kalde øl kan være nok, men folk er forskjellige, sier legen. 

Hilland har imidlertid ikke inntrykk av at det er noen kjønnsforskjeller på hvor utsatt man er for ølhikke.

Hikking er stort sett helt ufarlig, men hvis det varer over et døgn anbefaler Hilland at du tar en tur til legen. Da kan det være medisinske årsaker.

Psykisk hikke

Hilland har tatt imot flere pasienter med akutt hikke.

- Vi kan sette antipsykotisk medisin, sprøyte eller tabletter.

- Det vet vi ikke hvorfor fungerer, og jeg tror det ble oppdaget ved en tilfeldighet. Det er den medisinen som er mest kjent mot hikke, forteller legen.

Mange av oss har også blitt tilbudt penger som triks for å stoppe å hikke.

- På barn har det mange ganger fungert å si at hvis du hikker en gang til skal du få hundre kroner, bekrefter Hilland.

- Det indikerer at det er en psykisk komponent i spill her, sier han.

Forskeren legger til at man også kan få hikke av angst eller stress.

Legens råd

Før Hilland setter sprøyter på hikkepasientene prøver han medisinløse metoder. Disse kan ølhikkere og andre hikkere teste selv.

- Jeg har stoppet flere hikkeepisoder her på akkuttmottaket med q-tips, forteller han.

Dette er ofte folk som har hikket i flere dager.

Trikset er å massere rett over drøvelen med q-tipsen. Du kan begynne å brekke deg, men legen råder å gjøre det så lenge du klarer.

- Dette fungerer fordi det stimulerer de samme nervebanene som de som startet hikken, forteller Hilland.

Forskeren tror dermimot ikke at det nødvendigvis er lurt å følge rådet om å drikke masse vann hvis du har fått hikke av øl.

Sukker kan stoppe

- Hvis det stimulerer i svelget kan vann hjelpe, men hvis du hikker fordi magen er full av øl, tror jeg ikke det vil hjelpe å fylle magen enda mer.

Hilland mener at mange hikkeråd fungerer på samme måte som det å putte en q-tips i halsen.

- Det å svelge en skje med sukker kan for eksempel også stimulere i svelget, sier han.

Hvis du ikke har hverken q-tips eller sukker tilgjengelig kan du prøve å presse tungen bakover i tre sekunder uten å bøye den, som en leser har skrevet om på lommelegen.no.

Men forskerens aller beste råd for å stoppe ølhikke er altså q-tips i svelget.

- Og hvis du roer ned drikkingen kan det hjelpe.