Hvorfor er noen mennesker morgengretne?

SPØR EN FORSKER: En leser lurer på hvorfor noen er veldig stille om morgenen, og om det er arvelig å være morgengretten.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Colourbox)

Når vekkerklokken ringer er noen alltid friske og hopper ivrig ut av sengen.

Andre våkner langsommere og foretrekker en mer rolig start på dagen, og derfor virker de mer mutte om morgenen.

Den siste typen – de mer morgenstille – finnes det mange av på morens side av familien til Helle Jensen, og hun vil gjerne vite mer om fenomenet.

«Hva skyldes morgengrettenhet? Og kan det være noe arvelig ved det?» skriver hun i en e-post til redaksjonen i videnskab.dk.

Er ikke blitt undersøkt til bunns

Søvnforsker Poul Jennum, som er overlege ved Dansk Senter for Søvnmedicin på Glostrup Hospital, møter spørsmålet med en viss forsiktighet.

Det er nemlig et av de spørsmålene som det enda ikke er blitt forsket særlig mye i.

– Vi mennesker er forskjellige og har ulike liv. Noen trives med en stille periode om morgenen, hvor de planlegger dagen, mens andre er i full sving fra de står opp. Men det er ikke noe som er blitt undersøkt systematisk, sier han.

Morgenstille folk er ikke sure

Poul Jennum, som også er professor i søvnsykdommer ved Københavns Universitet, understreker at det ikke er snakk om noe som ligner en sykdom – det viser bare en variasjon i den menneskelige naturen, forklarer han.

Dessuten foretrekker han uttrykket «morgenstille» framfor «morgengretten».

– Det er mange som liker å reflektere om morgenen, men det er jo ikke det samme som å være gretten, sier han, mens han leter i arkivene etter den siste internasjonale forskningen, som kanskje kan kaste en smule lys over hvorfor vi er i så forskjellig humør om morgenen.

Han finner en splitter ny vitenskapelig artikkel av tyskerne Christoph Randler og Steffen Schaal, som har målt mengden av hormonet kortisol hos både morgenfriske og morgenstille folk.

Det er kjent at kortisolnivået er knyttet til døgnrytmen og stiger når man våkner, og produksjonen av hormonet stiger også når man er i stressede situasjoner. Derfor kalles kortisol også «kjemp eller flykt-hormonet».

(Foto: Colourbox)

Morgenfriskhet kan skyldes mye kortisol

Den tyske forskningen tyder på at konsentrasjonen av kortisol kan sees som et uttrykk for hvor frisk man er om morgenen.

«De morgenfriske typene hadde høyere kortisolnivå umiddelbart etter oppvåkning enn kveldstyper. Det peker på en sammenheng mellom morgenstillhet og kortisolens oppvåkningsreaksjon,» forskerne i artikkelen.

Poul Jennum forholder seg imidlertid skeptisk til metoden i undersøkelsen.

– De mer morgenstille hadde i forsøkene en lavere stigning av kortisol om morgenen, sier den danske søvnforskeren.

– Men man skal være forsiktig med å overfortolke resultatet fordi kortisolnivået er under påvirkning av andre faktorer. Lys og mosjon får for eksempel kortisolkonsentrasjonen til å stige, forklarer Jennum.

Kan være arvelig

Han åpner dermed for at man selv kan gjøre noe med det hvis man er lei av å være gretten om morgenen og gjerne vil heve kortisolnivået sitt for – som tyskerne antyder – å bli mer morgenfriske.

– Det kan man jo bli for eksempel med å sykle på jobben i stedet for å sette seg inn i bilen med solbriller på, sier Jennum.

Han mener at det godt kan være en arvelig komponent, men det er heller ikke vitenskapelig bevist.

Til gjengjeld er det sikkert at dårlig humør en enkelt morgen kan skyldes at man simpelthen bare har sovet dårlig og derfor lider av søvnmangel. Men det forklarer ikke hvorfor noen alltid er stille hver eneste morgen.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no
 

Referanser

Morningness-eveningness, habitual sleep-wake variables and cortisol level; doi:10.1016/j.biopsycho.2010.04.006>

Poul Jennums profil

Powered by Labrador CMS