Annonse

Fant g-punktet med ultralyd

Den gode nyheten er at g-punktet ser ut til å være mer enn en myte. Den dårlige nyheten er at det kanskje ikke finnes hos alle damer.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Jakten som har opptatt kvinner - og ikke minst deres partnere - i flere tiår, kan være over.

Mange kvinner og menn har måttet gi tapt i letingen etter det ultimate kvinnelige orgasmepunktet, og mang en partner har nok følt seg lettere utilstrekkelig i den forbindelse.

Nå hevder en italiensk gynekolog at det ikke skal mer til enn en rask ultralydundersøkelse for å avsløre om dama har noe g-punkt i det hele tatt.

Forskningen er imidlertid fortsatt omstridt.

Oppkalt etter tysk lege

G-punktet er en forkortelse for Gräfenberg-punktet. Begrepet ble oppfunnet i 1981, og refererer til den tyske gynekologen Ernst Gräfenberg, som først fremla hypotesen om et slikt punkt i kvinnens kjønnsorgan i 1944.

Det skal være snakk om et lite område i framveggen av kvinnens skjede. Ved seksuell stimuli skal dette punktet kunne føre til en mer intens orgasme enn den vanlige som kan komme ved å stimulere klitoris.

Punktet skal angivelig være i stand til å utløse den mest intense orgasmen du kan tenke deg, i bølger som sprer seg gjennom hele kroppen.

Problemet er at punktet så langt har fremstått som ganske mytisk, siden det ikke finnes noe god dokumentasjon for at det faktisk eksisterer.

Så finnes det heller ikke overveldende store mengder forskning på kvinnelig orgasme.

Ultralyd

Det er Emmanuele Jannini og kollegaer ved University of L’Aquila i Italia som sier de har funnet de første fysiologiske bevisene for at g-punktet finnes.

Forskerne har undersøkt 9 kvinner som fortalte at de kunne få vaginalorgasme, og 11 kvinner som sa at de aldri hadde fått det.

På ultralydbildene oppdaget de at vevet i skjeden mellom vagina og urinrøret var tykkere hos kvinnene som fortalte at de kunne få vaginalorgasme.

- For første gang er det mulig å bestemme ved en enkel, rask og billig metode, om en kvinne har et g-punkt eller ikke, sier Jannini til New Scientist.

Kritiske

Ikke alle er enige i konklusjonene. For eksempel får forskerne kritikk for ikke å ha målt størrelsen på klitoris, som varierer mye. Studien står også svakt fordi utvalget er så lite.

Andre mener at den tykkere veggen kanskje bare er en intern del av selve klitoris, og altså ikke atskilt fra den.

Et annet forslag går ut på at heller enn å være årsaken til flere og bedre orgasmer, kan det hende at g-punktet rett og slett kan trenes opp. Mange orgasmer kan føre til bedre utviklet muskulatur i dette området.

Men Janninis forskning kan gjøre det vanskeligere å kategorisere kvinner som syns det er vanskelig å få en orgasme, som seksuelt dysfunksjonelle.

Kvinner er forskjellige

Den eneste sikre konklusjonen synes å være at kvinner er forskjellige. Janni selv mener det ikke er noen grunn til fortvilelse hos kvinner som kanskje ikke har noe g-punkt.

De kan fremdeles få normal orgasme ved stimulering av klitoris, sier han. Forskeren mener selv at arbeidet hans kan bidra til å forsikre kvinner om at det er helt normalt å aldri ha opplevd en vaginal orgasme.

Mye tyder på at g-punktet fortsatt vil være slik den britiske avisen Independent beskriver det - som en gynekologisk UFO; mye ettersøkt, mye diskutert, men ubekreftet med objektive midler.

Referanse:

Giovanni Luca Gravina, Fulvia Brandetti, Paolo Martini, Eleonora Carosa, Savino M. Di Stasi, Susanna Morano, Andrea Lenzi, Emmanuele A. Jannini; Measurement of the Thickness of the Urethrovaginal Space in Women with or without Vaginal Orgasm; The Journal of Sexual Medicine; januar 2008; doi:10.1111/j.1743-6109.2007.00739.x.

Lenker:

New Scientist: Ultrasound nails location of the elusive G spot
The Independent: Scientists find the G spot but not all women have it
BBC: Female G spot ‘can be detected’

Powered by Labrador CMS