Sykere med mange søsken

Det ser ut til at en folksom start kan føre til sykdom senere i livet. Ny forskning tyder nemlig på at risikoen for å få magekreft øker i takt med størrelsen på søskenflokken.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det høres unektelig merkelig ut at antallet søsken du vokste opp med skal ha noen innvirkning på kreft som rammer mange tiår etter at du er ute av barndomshjemmet.

Men det mener altså Martin J. Blaser og kollegene fra New York University og University of Hawaii.

De har undersøkt resultatene fra en studie som fulgte over 7000 menn i 28 år. Målet var å finne ut mer om en form for magekreft som har sammenheng med bakterien Helicobacter pylori.

Tilleggsfaktor

H. pylori finnes i magen på omtrent halvparten av verdens befolkning, og øker antageligvis faren for både kreft og magesår.

Undersøkelsen viste at mennene som etter hvert fikk magekreft, hadde tre ganger så stor sannsynlighet for å bære bakterien. Men det så ikke ut til at alle bærere var like utsatt for kreft.

Studien tydet på at bærerne som utviklet kreft også hadde vokst opp med sju eller flere søsken. De som fikk kreft var også ofte blant de yngste i søskenflokken.

- Dette er en nøye kontrollert studie som klart viser at det finnes faktorer i tidlig barndom som påvirker risikoen for å få kreft mange tiår senere, sier Blaser i en pressemelding.

Velforberedt bakterie

Blaser og kollegene tror den noe bisarre sammenhengen kan skyldes at søsknene kan smitte hverandre med slemmere versjoner av bakterien.

H. pylori sprer seg mellom folk via spytt og bæsj. Vel inne i en mage, vil bakterien alltid utvikle seg litt, og tilpasse seg forholdene der den bor. Slik vil bakterier som lever i eldre søsken etter hvert bli tøffere. Samtidig utvikler også barnas immunforsvar seg.

Men så smitter altså bakterien over til en av småsøsknene, som har et mindre utviklet immunsystem. Magen til lillebror eller lillesøster er ofte ikke så ulik storesøsknenes innside, så bakterien er allerede godt tilpasset i det den slår seg ned.

Slik kan H. pylori få et forsprang i småsøsknene, og kanskje utvikle seg til en farligere og mer hardnakket bakterie. Kanskje.

Men forskerne kan heller ikke utelukke at den økende risikoen for kreft kan henge sammen med infeksjoner, stress eller andre faktorer som følger med store søskenflokker.

Referanse:

Forskningen publiseres i Public Library of Science Medicine, 16. januar 2007.

Lenke:

PLOS Medicine

Powered by Labrador CMS