Å! Lukt hvem som kommer!

Ny forskning tyder på at hver og en av oss lager vår egen unike lukt, helt uavhengig av dagens dusj av Chanel no. 5 og gårsdagens interaksjon med onkel Viggos hvitløksgryte.
5.12 2006 05:00

Ikke for at vi ikke har hatt mistanke. Mange av oss har hørt både at hunder kan snuse seg fram etter luktsporene våre, og at mor og barn kan kjenner hverandre på lukta.

Men nå har forskere fra Konrad Lorenz Institute for Ethology i Wien undersøkt det hele ordentlig, skriver Nature.

Konklusjonen ser ut til å være at kroppslukta di skiller deg fra andre mennesker, kanskje like tydelig som ansiktet ditt.

Skilte på lukta

Det østerrikske forskerteamet huket inn 197 voksne mennesker, som gikk med på å gi fra seg prøver av både urin, spytt og underarmssvette. De neste ti ukene ble slike prøver tatt ved fem forskjellige anledninger.

Da forskerne undersøkte prøvene, fant de flere tusen ulike flyktige kjemikalier - stoffer som kan ha en lukt. Disse kjemiske forbindelsene ble identifiserte ved hjelp av kromatografi og massespektrometer, skriver Nature.

Resultatene tydet på at cocktailen av luktstoffer i svetten forandret seg fra prøve til prøve. Men det var likevel en gruppe på omtrent 400 forbindelser som så ut til å holde konstante nivåer gjennom hele perioden.

Ved å sammenligne hvilke av disse stoffene som var til stede eller ikke til stede hos hver person, kunne forskerne klart skille de 197 menneskene fra hverandre. Dette gjaldt også for folk som bodde sammen eller var i nær familie.

Svette lukter mest

Forskerne oppdaget også at det spesielt var svetten som luktet. Den inneholdt mange flere luktstoffer enn urinen og spyttet, skriver Nature.

Dette kan være fordi menneskene har størst nytte av generelt å skille seg ut med en egen kroppslukt, i motsetning til å bruke luktstoffer for å markere et territorium, slik mange dyr gjør.

Hvorvidt kroppslukta vår er like individuell som fingeravtrykkene våre, er forskerne imidlertid ikke helt sikre på.

Referanse:

D. J. Penn, E. Oberzaucher, K. Grammer, G. Fischer, H. A. Soini, D. Wiesler, M. V. Novotny, S. J. Dixon, Y. Xu, R. G. Brereton, Individual and gender fingerprints in human body odour, Journal of The Royal Society Interface, doi:10.1098/rsif.2006.0182 (2006).

Lenke:

Nature: Does everyone smell different?

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse