Jenter gir gutta testosteronsjokk

Gutter er enkle skapninger. En fem minutters samtale med en kvinnelig labassistent, og det er knapt en dråpe blod igjen i testosteronomløpet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rart at ingen har prøvd det ut før. Et forskerteam fra University of Chicago betalte mannlige studenter mellom 18 og 36 år en hundrings for å stille opp i laboratoriet og avgi en spyttprøve.

De unge mennene trodde forskerne skulle finne den kjemiske sammensetningen av spytt. I virkeligheten gikk forsøket ut på å undersøke hva som skjedde når en kvinnelig labassistent i 20-årene ble sendt inn i rommet.

Resultatene lot ikke vente på seg. Etter en fem minutters tilfeldig prat med jenta, hadde testosteronnivået i spyttet økt med rundt 30 prosent, melder Nature. Jo mer mannens hormonnivå økte, jo større var sannsynligheten for at han prøvde å imponere labassistenten, for eksempel ved å ty til den noe tvilsomme taktikken å snakke om seg selv.

Forklarer oppførsel?

Kanskje testosteronbølgene kan forklare noe av mennenes tendens til å være modige og brautende? lurer forskerne. De har nemlig sett at lignende hormonreaksjoner i dyrenes verden utløser både flørting og aggressivitet.

Forskning.no venter så klart i spenning på vitenskapelige bekreftelser av flere fordommer.

I mellomtiden kan alle gruble litt over det faktum at det ser ut til at gifte menn har et lavere testosteronnivå enn de single. Hvorvidt det er fordi menn får nedsatt hormonproduksjon av å være gift, eller om det er de hormonfattige mennene som gifter seg i utgangspunktet, er vi ikke sikre på om vi vil vite.

Referanse:

J. R. Roney, S. V. Mahler, & D. Maestripieri, Behavioral and hormonal responses of men to brief interactions with women. Evolution and Human Behavior, 24, 365 - 375, doi:10.1016/S1090-5138(03)00053-9 (2003).

Lenke:

Nature: Research assistant sends sex hormones soaring

Powered by Labrador CMS