Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Mannlig håravfall
Rammer minst 30-40 prosent av menn i voksen alder, og så mange som 80 prosent ved 80 års alder.
Kilde: Yamada T, m.fl, 2013. BMJ Open.
De har nettopp publisert en ny studie i tidsskriftet BMJ Open som tar opp sammenhengen mellom skallethet og hjertesykdommer som infarkt og hjertekrampe.
Det kalles koronar hjertesykdom, som vil si at årene som forsyner hjertet med blod er blitt trange, slik at det oppstår propp.
Den nye studien viser at det er høyere forekomst av koronar hjertesykdom blant menn som får måne, enn blant menn som beholder håret sitt.
Koblingen til hjertesykdom er sterkere hos de med størst hårtap.
At hårfestet trekker seg lengre bakover, som ved høyere viker i pannen, er derimot ikke tegn på noen økt risiko.
Det bør gjøres en vurdering i hvert enkelt tilfelle om menn med hårtap bør sjekkes for risikofaktorer for hjertesykdom, mener forskerne.
Midjemål er viktigere enn hårtap
Den nye studien er en gjennomgang av tidligere gjennomført forskning på feltet. Og metastudien beviser ikke at skallethet er en direkte årsak til koronar hjertesykdom.
Inntil det kommer flere studier som kan noe mer sikkert om koblingen, vil det være viktigere å være opptatt av midjemål enn av hårtap. Det mener en talsperson for British Heart Foundation.
Nettopp overvekt og fedme er en selvstendig risikofaktor for hjertesykdom.
I tillegg er røyking og inaktivitet to av flere veletablerte faktorene som forskere med mye større sikkerhet kan si at bidrar til hjerteinfarkt, enn det skallethet gjør.
Skallethet kan spille en rolle sammen med andre faktorer, men hvilke vet ikke forskerne.
Det er tross alt mange menn som opplever å bli tynne i håret med alderen, men som forskerne påpeker: særlig for yngre menn som mister mye hår og får måne, kan hjertesjekk vurderes.
Særlig stort hårtap
Seks tidligere observasjonsstudier fra 1993 til 2008, med 36 990 deltakere, danner grunnlaget for den nye studien.
Annonse
I tre av studiene har skallede menn blitt fulgt over tid, fra 11 til 14 år.
Analysen av disse tre studiene antyder at mennene som var betydelig tynnhåret på toppen hadde 32 prosent økt risiko for sykdom i hjertets kransarterier, sammenlignet med menn med håret i behold.
Selv om forskerne ikke kan servere noen sikre forklaringer på forbindelsen de rapporterer, legger de fram noen alternativer.
De trekker blant annet fram at det tidligere er påvist koblinger mellom skallethet og forstadium til diabetes, sekkebetegnelsen metabolsk syndrom eller høyt blodtrykk.
Dette er også risikofaktorer for hjertelidelser.
De peker også på muligheten for at skallethet og kornonar hjertesykdom er koblet til hverandre gjennom mekanismer som forhøyet insulinmengde i blodet, kroniske betennelser og økt følsomhet for testosteron.