Annonse

Fremtiden har egen plass i hjernen

Forskere har funnet flere områder i hjernen som blir aktive når vi lager tankebilder i fremtid med oss selv.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Å visualisere fremtidsscenarioer (uten at det nødvendigvis blir slik i virkeligheten!) er en aktivitet de fleste bedriver i større eller mindre grad.

Men hva i all verden er det som foregår i toppetasjen?

Du er ikke alene om å spørre. Mye av det som skjer i hjernen er fortsatt et mysterium for forskerne.

Nå har det i hvert fall lyktes et forskerteam fra The Washington University i USA å påvise at særlig tre områder i toppetasjen er involvert i denne for mennesket unike evne.

Se oss selv i fremtid

Karl Szpunar og kolleger målte hjerneaktiviteten til en gruppe frivillige ved hjelp av fMRI (hjerneskanning) mens de utførte en rekke mentale øvelser.

Blant annet skulle forsøkspersonene bruke tanken til å gjenskape noe som allerede hadde skjedd, og se for seg hendelser i fremtiden som involverte dem selv - for eksempel en bursdag.

- Mange av tankene vi gjør oss til hverdags, avhenger av evnen vår til å se oss selv ta del i fremtidige hendelser, skriver forskerteamet bak studien.

Forskernes funn har samsvar med andre studier der de som ble undersøkt var pasienter som har fått hjerneskade i omtrent de samme områdene. De var ikke i stand til å visualisere sekvenser om fremtid, melder BBC News.

Teamet påpeker samtidig at det kreves mer forskning for å kunne fastslå presist hvordan hjernen arbeider når vi tenker på fremtiden.

Referanse:

Karl K. Szpunar, Jason M. Watson, Kathleen B. McDermott. Neural substrates of envisioning the future. Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), Online Early Edition for uken 2. til 5. januar 2006.

Les mer:

BBC News: Scan shows how brains plot future.

Powered by Labrador CMS