Når astronautene går på trynet

Visste du at kroppen er nødt til å skifte balansesystem for å manøvrere i rommet, og at astronautene snubler rundt i flere dager etter at de er kommet ned igjen?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er en hel del saker og ting vi mennesker tar for gitt med en gang vi har lært det, og det å holde balansen på flatmark er en av dem. I virkeligheten er det skikkelig vanskelig, og derfor har kroppen flere systemer som hjelper til.

Komplisert system

Sensorsystemer i musklene forteller deg hvor de forskjellige kroppsdelene er i forhold til hverandre, og balansenervene i det indre øret kjenner tyngdekraften, og vet hva som er opp og ned. På toppen av det hele supplerer øynene med massevis av informasjon. Men er man utenfor jorda går hele systemet i surr.

Vel ute i bane får ikke astronautene inn noen tyngdekraftsignaler lenger, og dermed blir hjernen litt forvirret der inne i kraniet. Mange av romfarerne blir romsyke, som er omtrent det samme som sjøsyke (bortsett fra man er i et romskip, hvor også oppkast er vektløst).

"Astronautene kan teste balanseevnen i denne spesiallagde boksen. (Foto NASA)"

Etter noen dager har kroppen imidlertid vendt seg til et liv uten gravitasjon, og stoler på de andre orienteringssystemene i stedet. Kort sagt har hjernen funnet ut hvilke metoder som virker best i rommet, og dermed er alt helt fint til man plutselig er nede på bakken igjen.

Lett for å velte

Når hjernen har tilpasset seg en annen virkelighet tar det tid å snu tilbake igjen, og alle som har plasket rundt i båt en stund, vet at verden svaier og bølger når man endelig kommer på land. For astronautene kan det være skikkelig ille.

Mange av dem blir susete og tommelomske, og må stadig passe seg for ikke å velte. I de første dagene er ikke hjernen helt sikker på om det er verden eller hodet som rører på seg. Heldigvis skifter den tilbake til jordmodus i løpet av et par dager, og tilpasningen går kjappere jo mer erfaren romfareren er.

Balansebryter

Forskerne tror de kan lære mye av å studere astronautene som kommer tilbake til jorden. Det virker nemlig som om hjernen har en slags bryter som skifter over fra det ene systemet til det andre.

"Ikke rart de blir litt tommelomske. (Foto: NASA)"

- For omtrent ti år siden gjorde vi nemlig noen prøver med en ganske nyankommet astronaut som allerede hadde fått jordbalansen sin tilbake, forteller Bill Paloski fra NASA.

- Det innebar at vi snurret ham rundt i en maskin, og etterpå hadde han plutselig mistet balansen igjen. Han vaklet rundt som om han nettopp skulle ha landet.

Nyttig kunnskap om reisesyke

Forskerne skal se om de klarer å skru på romorienteringa hos flere astronauter. Det kan fortelle mye om menneskenes balansesystem, og gi legene nyttig kunnskap om reisesyke.

NASA er nok aller mest interesserte i å finne ut hvordan man kan hjelpe astronautene til å tilpasse seg forskjellige forhold fortest mulig. Da blir det mye lettere å evakuere romferga ved en landingsulykke.

- Framtidens astronauter kan kanskje trene opp balansesystemet før de lander, mener Paloski, slik at de første Mars-farerne kan utforske den røde planet uten å gå nevneverdig på trynet.

NASA: Balancing Brains

Powered by Labrador CMS