Lav IQ av neglebiting?

Russiske forskere har funnet ut at man rett og slett kan bli blyforgiftet av neglebiting. Og bly er forbundet både med skader på nervesystemet og ungdomskriminalitet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskerne fra Ural Region Centre for Environmental Epidemology i Ekaterinburg undersøkte barn fra en rekke byer, og fant ut at de som bodde ved trafikkerte veier, eller hadde for vane å spise jord eller maling (!), hadde mer bly i blodet enn andre jevnaldrende, melder BBC.

Neglebitere utsatt

Men i tillegg fant de altså ut at negleknaskende unger ofte hadde betydelige mengder bly i omløpet, de også. Forskerne tror rett og slett at barna får i seg blyholdig støv fra gater og jordsmonn i det de tygger av en negl eller to. Og det er ikke så bra.

Alle barna i studiet bodde i sterkt industrialiserte strøk, og over 60 prosent av dem bet negler. Engelske forskere sier til BBC at de tror vesteuropeiske neglespisere også kan være i faresonen.

Nervetrøbbel

Får man for mye bly i kroppen går det nemlig ut over nervesystemet, og barna får ikke utvikla hjernen skikkelig. Men det er ting som tyder på at lavere blydoser også kan lage trøbbel.

Undersøkelser fra tidlig på 1990-tallet peker mot at lavere doser bly var assosiert med et lite fall i IQ, og i januar 2003 meldte amerikanske forskere at de hadde funnet en sammenheng mellom lavdose blyforgiftning og ungdomskriminalitet.

Blytunge kriminelle?

Teamet fra Pennsylvania hadde skannet knoklene til 194 ungdommer som var dømt for kriminelle handlinger, og sammenlignet blyinnholdet med resultatene fra jevnaldrende fra skoler i Pittsburgh. Forbryterne hadde nesten ti ganger så mye bly i beina som kontrollgruppa.

Det er ikke godt å vite om blyet forårsaker oppførselen, eller om de bare er mer utsatt for bly fordi mange av de kriminelle kommer fra fattige hjem med dårlige leveforhold. Men mange foreldre har hevdet at poden har forandret personlighet etter å ha blitt blyforgiftet.

Mindre bly i Norge

Leker man på ringveien kan det nok være en idé å holde lankene ute av munnen her i landet også. Men faren for at gullungene slikker bly av neglene er mye mindre i dag enn den var bare noen tiår tilbake. Effektive tiltak har nemlig redusert blymengden i miljøet betraktelig, og nyere undersøkelser viser at blykonsentrasjonen i norske melketenner ble halvert fra 1970 til 1990.

Norsk neglebiting, derimot, har vi ingen data for.

BBC: Nail biting damages IQ
BBC: Lead link to youth crime
Universitetet i Bergen: Mindre bly i melketenner

Powered by Labrador CMS