Oppreist med kraft i nedslaget

Mennesket kan ha reist seg opp på to for bedre å kunne slå rivaler flate. Høyere posisjon gir bedre kraft i nedslag, viser amerikansk undersøkelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

David Carrier, professor i biologi ved University of Utah, har påvist at menns slagkraft er nesten 50 prosent sterkere når de er oppreist og kan bruke høyden til å slå nedover mot en motstander.

- Funnene fra denne undersøkelsen samsvarer med hypotesen om at våre stamfedre begynte å gå på to så mennene bedre kunne slå og drepe hverandre i kampen om kvinnene, sier Carrier i en pressemelding.

- Ved å stå på bakbeina kunne de slå med kraften fra forbeina, og dermed gjøre slagene mye farligere.

Boksing og kampsport

Carrier brukte en gruppe boksere og kampsport-utøvere til å analysere den fysiske fordelen man får ved å kjempe fra en oppreist stilling.

Han målte kraften fra sideslag og foroverslag ved å la dem banke løs på en boksesekk utstyrt med sensorer.

Carrier brukte en gruppe boksere og kampsport-utøvere til å analysere den fysiske fordelen man får ved å kjempe fra en oppreist stilling. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

‘Oppslag’ og ‘nedslag’ ble målt fra en boksepute på enden av en vektstang. Muskelbuntene slo så hardt de kunne både fra stående posisjon og knelende på alle fire.

64 prosent hardere

Funnene var hardtslående. I alle slagvarianter slo mennene mye kraftigere fra stående, og nedslagene var over dobbelt så harde som oppslagene.

Fra stående posisjon var sideslagene 64 prosent hardere, foroverslagene 48 prosent hardere, nedslagene 44 prosent hardere og oppslagene 48 prosent hardere enn fra knelende posisjon. Fra begge stillinger hadde nedslagene 3.3 ganger større kraft enn oppslagene.

Undersøkelsen er publisert i Public Library of Science-tidsskriftet PLoS ONE.

Oppreist er lite effektivt for bevegelse

Slagkraft fra alle fire... (Foto: David Carrier, University of Utah)

Hvorfor mennesket egentlig reiste seg opp på bakbeina har lenge vært diskutert. Darwin mente det var fordi vi lettere kunne håndtere redskaper og våpen. Andre hypoteser har fokusert på matbæring, effektiv løping, effektivt varmetap, eller å nå høye greiner.

Men forskning har motbevist teoriene om effektiv løping og gåing. Oppreist stilling er nemlig mindre fordelaktig for bevegelse.

- Å bevege seg på bakbeina har sin pris. Det krever mer energi, det er hardere å øke eller senke farten, og det går ut over smidighet. Å skifte fra fire bein til to er på alle måter en ulempe for bevegelse.

- Den selektive fordelen med å gå på to bein, hva det enn var, må ha vært svært viktig, sier Carrier.

Nesten alle pattedyr beveger seg på alle fire når de løper eller flytter seg over lange avstander, men en rekke firbeinte dyr reiser seg opp på to når de slåss eller truer - som løver, ulver, hester, maurslukere, bjørner, jerv og kaniner. Ved å løfte kroppen vertikalt kan dyrene bruke maksimal kraft i de nedover-rettede lemmene.

Kvinner tiltrukket av høye menn

... og full kraft fra stående. (Foto: David Carrier, University of Utah)

Funnene kan også fortelle oss hvorfor kvinner liker høye menn, mener Carrier. Forskning har vist at kvinner synes høye menn er mer attraktive - men er det bare fordi det signaliserer såkalte sunne gener?

- Hvis det er hele forklaringen, ville jeg forventet at menn også ble tiltrukket til høye kvinner. Men det er ikke tilfelle – menn finner kvinner med vanlig eller lav høyde tiltrekkende, påpeker Carrier.

En annen mulig forklaring er at våre høye stamfedre bedre kunne forsvare sin make og sine barn ved å banke andre i bakken med større kraft.

Men det var i nevekampens tid, før den første klubba ble brukt som våpen – kanskje funnet opp av en pusling som var lei av å bli banket flat.

Lenke:

Standing up to fight, pressemelding, fra University of Utah

Powered by Labrador CMS