Annonse

Jentefargen rosa

Så finnes det kanskje typiske jentefarger og guttefarger likevel. Jenter foretrekker rosa, og gutter liker blått best, ifølge ny studie.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskerne Anya C. Hurlbert Yazhu Ling ved Newcastle Univesity, England rapporterer om funnet i tidsskriftet Current Biology.

I et presseskriv fra Cell Press, som gir ut tidsskriftet, omtales funnet som et av de første avgjørende bevis på at den gamle antakelsen om at menn og kvinner har bestemte favorittfarger, faktisk stemmer.

Og forklaringen kan ha et biologisk utgangspunkt, tror Hurlbert.

- Evolusjonen kan ha drevet kvinner til å foretrekke rødlige farger - rødlige frukter og ansikter i samme fargetoner. Dette kan kulturen ha utnyttet, og samtidig tilslørt som en naturlig preferanse, mener hun ifølge presseskrivet.

Blått er bra

Nå skal vi ile til med å skrive at blått er den universelle favorittfarge, noe som også bekreftes i forskernes arbeid. En ren blåfarge er veldig godt likt av kvinnene, og enda bedre likt av mennene.

Men selv om blått står svært sterkt, så viste det seg at kvinnene som deltok i studien var enda mer begeistret for de rosa undertonene.

- Kvinnene i studien foretrakk den rødlige delen av rød-grønn-aksen. Fargepreferansene deres ble altså skjøvet litt bort fra blått, og i stedet mot rødt, noe som ga den tendens at varianter av rosa og lilla var de best likte fargene hos kvinnene, sier Hurlbert i pressemeldingen.

Kultur - eller biologi

Sammen med kollega Ling undersøkte hun fargepreferansene hos 171 britiske voksne briter, og 37 innvandrere fra Kina.

Både mennene og kvinnene ble bedt om, så raskt som mulig, å plukke ut fargen de foretrakk, utfra en rekke parvise fargede rektangler fremvist på en pc.

Hensikten med å teste disse to gruppene, var å undersøke hvorvidt kultur eller biologi kan påvirke hvilke farger menn og kvinner foretrekker, skriver New Scientist om studien.

Kvinnen som bærsanker i tidligere tid

Forskernes resultater omtales også i tidsskriftet Science, der Hurlbert og Ling spekulerer på om forskjellene i fargepreferanser reflekterer en kvinnerolle som sanker langt tidligere i menneskets historie, da det var helt nødvendig å skille spiselig rød frukt fra grønt bladverk.

Hurlbert mener altså at kvinnens tiltrekning mot rosa kan være medfødt - blant annet fordi de kinesiske kvinnene i studien, som man må anta at har vokst opp uten leketøysindustriens produkter, likte rosa enda bedre enn de britiske kvinnene.

Samtidig erkjenner forskeren at det kan finnes andre kulturelle faktorer som også kan forklare hvorfor de kinesiske kvinnene likte rosa fargetoner best, ifølge New Scientist.

- Godt gjennomført studie

- Det er en godt gjennomført studie, sier psykologen Kenneth Zucker ved Centre for Addiction and Mental Health i Toronto, Kanada.

Han legger til overfor Science at han gjerne vil se mer forskning som bekrefter trenden med kulturforskjeller.

For selv om de kinesiske innvandrerne hadde vært i Storbritannia maks tre år, så kan de ha adoptert britiske kulturelle ideer om farger, påpeker han.

Referanse:

Hurlbert og Ling: Biological components of sex differences in colour preference. Current Biology, 21 August 2007, side 623-625.

Powered by Labrador CMS