Annonse

Drept av stank?

Trodde du dinosaurene hadde det kjipt for 65 millioner år siden? 200 millioner år tidligere ble 95 prosent av alt liv meid ned i den største massedøden i jordas historie, og nå tror forskerne de kan ha funnet grunnen. Den stinker.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Noe må ha gått fryktelig galt over hele kloden i det permtiden vippet over i trias for 251 millioner år siden. Forskerne har lenge lurt på om livet ble kvalt av usynlig, luktfri karbondioksidgass. Nå ser det imidlertid ut til at en langt mer illeluktende gass kan ha lagt seg over planeten.

Opp fra dypene

Undersøkelser viser at de store havdypene var helt tomme for oksygen sent i tidsperioden, og mot slutten hadde det oksygenløse bunnvannet nådd helt opp på kontinentalsokkelen.

Dette kan ha betydd at havet steg slik at bunnvannet nådde lengre opp, men det kan også tyde på at vannet fra bunnen hadde begynt å blande seg med laget som lå på toppen.

Teorien er at karbondioksid fra nedbrytningsprosessene på bunnen kan ha dukket opp på overflata, og forstyrret karbonbalansen i atmosfæren. Men et team av amerikanske og japanske forskere tror altså det som kom opp fra dypet var langt mer ufyselig.

Stinkende død

- Planter elsker jo karbondioksid, så vi tror det må ha vært hydrogensulfidgass, med en intens odør av råtten kål, som tok knekken på livet, sa professor Lee R. Kump fra University of Colorado på det årlige møtet i Geological Society of America.

Hydrogensulfid lages når bakterier i havene bryter ned sulfat, og slippes forbindelsen løs i for store mengder, må både planter og dyr kaste inn håndkleet. I så fall fikk artene fra perm en illeluktende og ubehagelig død, mildt sagt.

Slik dør man av hydrogensulfid

Den menneskelige nesen kan snuse opp gassen, selv når det bare finnes et par hydrogensulfidmolekyler blant en milliard andre. Hadde du hadde tatt en tidsmaskin tilbake til en sulfidspekket permperiode, ville nok kålstanken overmannet deg allerede i døra. Hvis ikke gasskonsentrasjonen var så høy at nesen ble bedøvet momentant, da.

Øynene og halsen ville begynt å svi intenst, og du ville kanskje rukket å bli svimmel og kvalm før lungene ble fylt av væske. Så ville pusten bli lammet, og du ville miste bevisstheten og dø.

Finnes i Svartehavet

Det finnes hydrogensulfid på bunnen av Svartehavet den dag i dag, men heldigvis holder den seg i dypet. Oksygen fra atmosfæren som piskes inn i de øvre lagene holder stinkegassen på plass. I permtiden sank derimot oksygeninnholdet i lufta dramatisk, og dermed tenker forskerne seg at hydrogensulfidet gjorde en kjapp entré på overflata.

De få skapningene som overlevde gassangrepet, må ha bodd i små lommer med luft som tilfeldigvis ble dannet på jorda og i havet.

Nå skal Kump og kollegaene fra University of Colorado, Penn State University og University of Tokyo lete etter rester etter fotosyntetiserende svovelbakterier i gamle permsedimenter fra Japan. Finner de en hel haug av slike organismer, kan det tyde på at teorien stemmer.

Lenker:

Arbeidstilsynet:Hydrogensulfider

Powered by Labrador CMS