Annonse

Objektiv stank

Israelske forskere har laget en elektronisk nese som kan skille mellom god og vond lukt, og mener å dokumentere at vår vurdering av lukt er ganske universell på tvers av kulturer.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Selv ikke franskmenn synes fransk ost lukter godt, og ifølge en av studiens forfattere er dette grunnen til at fransk parfyme ikke kommer med ostelukt. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)"

Det er forskere ved Weizmann Institute of Science og Edith Wolfson Medical Center som har gjort studien, og den er publisert i det siste nummeret av open-access-tidsskriftet PLoS Computational Biology.

Weizmann-instituttet har også søkt om patent på instrumentet, og ser for seg at den kan brukes i blant annet miljøovervåking. 

Trente elektronisk nese

Forskerne trente opp den elektroniske nesa til å vurdere kjente lukter ut fra en god lukt/vond lukt-skala, og etter litt om og men kunne nesa også vurdere ukjente lukter.

I studien skriver de at de vanligste elektroniske nesene bare kan kategorisere spesifikke lukter, og sliter med lukter de ikke har opplevd før, mens den nye nesa har evnen til å plassere en hvilken som helst lukt langs god/vond-aksen. 

"Ifølge den nye elektroniske nesa er luktesansen mindre subjektiv enn man har trodd. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)"

Det mest oppsiktsvekkende med studien er at e-nesa, etter litt trening, vurderte lukter likt som mennesker i 80 prosent av tilfellene da den måtte plassere lukter langs en 30-punkts skala hvor 0 var veldig vond lukt og 30 var veldig god lukt.

Når e-nesa skulle vurdere lukter som enten gode eller vonde traff den i hele 99 prosent av tilfellene.

Etiopiske og israelske neser

Forskerne mener studien åpner for at hvordan vi vurderer lukter ikke er kulturelt betinget.

De tok testen videre, og ba innfødte israelere og etiopere om å vurdere ulike lukter.

Resultatene viser at e-nesa også i stor grad vurderer lukter på samme måte som etioperne, til tross for at e-nesa var innstilt etter israelske neser.

Forskerne mener dette antyder at det finnes en krysskulturell enighet om hva som er god og vond lukt.

- Kultur har påvirkning på hvordan vi opplever lukt i ulike kontekster. Mange lurer for eksempel på hvordan franskmenn kan like lukten på ostene sine. Vi tror ikke de synes de lukter godt, men ser på lukten som et tegn på at det er en god ost.

- Hvis den samme lukten blir presentert ute av kontekst ville franskmennene trolig rangere den som like vond som andre folk. Det er grunnen til at franskmenn ikke lager parfyme med ostelukt, sier en av studiens forfattere, Noam Sobel, i et presseskriv.

Referanse:

R. Haddad, Abebe Medhanie, Y. Roth og N. Sobel, Predicting Odor Pleasantness with an Electronic Nose, PLoS Comput Biol, 15. April 2010.

Powered by Labrador CMS