Paul McCartney var ikke noe dårligere menneske enn John Lennon selv om han holdt gitaren feil vei. Her fra Nobel-konserten i Oslo Spektrum i 2011.

Fint med forskning uten resultater

Jeg bare elsker forskning:

Noen ganger er det litt deilig at resultatet av forskningen er lik null, når det verken peker mot høyre eller venstre. Som når den sier at keivhendte ikke er bedre, men heller ikke dårligere enn andre.

9.2 2018 05:00

Jeg vokste opp som den eneste normale i en familie av keivhendte. Bortsett fra potetskreller og keivhendtsaks ble jeg aldri tvunget til å endre håndlaget slik tilfellet var med håndhevingen av venstrehendte noen tiår tidligere.

Det var jo litt pussig at vår familie var så annerledes enn resten av befolkningen der bare hver tiende er venstrehåndsarbeider. Men dette var ikke noe jeg tenkte så mye på.

Det er det imidlertid andre som har gjort. Hvordan er det i det hele tatt mulig at en egenskap som er så sjelden, likevel overlever etter hundretusenvis av år? Burde ikke evolusjonen sørget for å utradere avviket?

Kreative med dårlig helse

Flere har derfor spurt seg om ikke de keivhendte har noen fordeler som har vært nyttige for flokken. Kreativitet har ofte vært trukket fram som noe venstrefolk har mer av. Det finnes også flere studier som mener at de viser at dette er tilfellet.

Noen forskere har sett på overraskelsesmomentet de keivhendte har i nærkamp når motstanderen er vant til at farene stort sett kommer fra høyrehånda – før du vet ordet av det, presser et håndvåpen mot tinning eller strupe fra fiendens venstre side.

På den negative siden, for de keivhendte i hvert fall, er det andre forskere som mener å ha sett at normale, som jeg kaller dem, har bedre helse enn de som har håndtaket på venstre side. De har dårligere immunforsvar, blir lettere allergiske og er oftere utsatt for ulykker.

Slutt på venstremobbingen

Nå har nederlandske forskere lagt siste hånd, om det er venstre eller høyre sier de ikke noe om, på en studie de mener begraver denne diskusjonen for godt.

Gjennom en spørreundersøkelse har de prøvd å finne ut om håndlaget har noe å si for helse, kreativitet, aggresjon og reproduksjon. Resultatene var perfekte for familiefreden – de kunne ikke bekrefte noen av de populære hypotesene om keivhendte.

Ingen større helseplager, ikke mer blomstrende kreativitet eller aggressive håndgemeng, og de to gruppene fikk like mange barn.

Jeg ser for meg at forskere synes det er litt kjedelig når de ikke kan kline til med overskrifter som forteller at keivhendte er bedre til ditt eller dårligere til datt.

Men påskeferien ser straks mye hyggeligere ut.

PS! Det kan likevel være duket for nye konflikter. De nederlandske forskerne fant nemlig noe annet som var ganske interessant, og det gjelder de blant oss som verken har sterke preferanser til høyre eller venstre. Disse viste seg å slite mer med helsa, være mer kreative, mer aggressive og mindre suksess på reproduksjonsfronten. Men, som forskerne bak håndarbeidet påpeker, tallet på tvilere var lavt, så vi må ta akkurat det funnet med en klype, for ikke å si en håndfull, salt.

Referanse:

Nele Zickert mfl: Fitness costs and benefits associated with hand preference in humans: A large internet study in a Dutch sample. Evolution and Human Behavior, januar 2018, doi:10.1016/j.evolhumbehav.2018.01.001. Sammendrag

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Jeg bare elsker forskning:

Vitenskapen har gitt oss svar på noen av livets store spørsmål.

Takket være forskningen lever vi lenger, kommuniserer over enorme avstander, reiser ut i rommet og vet mye mer om oss selv og det andre livet på jorda.

Men forskningen er også gøy, rar, sprø, teit og morsom.

På vår jakt etter de viktige forskningssakene gjennom tidsskrifter, pressemeldinger og tips snubler vi over mye rart.

Vi skriver kanskje en liten nyhet om det, eller dykker dypt ned i stoffet med kritiske journalistbriller.

Men noen ganger har vi bare lyst til å vise frem hvor utrolig rar, spennende og fjollete forskningen kan være. Fordi vi bare elsker forskning.

Her finner du alle sammen: Jeg bare elsker forskning.

Annonse