Målet for Lierne er at 75 prosent av befolkningen skal delta i undersøkelsen. Prosjektarbeiderne Eva W. Kveli og Anne Lena Persson reiser også ut på hjemmebesøk. (Foto: Martin Lundsvoll)

Slik gikk det da en av verdens største helseundersøkelser kom til lille Lierne

Målet var å få 75 prosent av lokalbefolkningen til å delta i undersøkelsen. Men kanskje like viktig var det å oppnå bedre oppmøte enn nabokommunen Snåsa.

HUNT-bannerne med den karakteristiske oransje fargen vaier i vinden utenfor kommunehuset i Nordli. I den nordtrønderske fjellkommunen med bare 1386 innbyggere går helseundersøkelsen mot slutten.

Vi er på tampen av februar måned, og uka før var det 25 minusgrader i kommunen, som ligger omgitt av to nasjonalparker. Nå er det plussgrader, slaps og vind, men det ser ikke ut til å legge noen demper på deltakelsen.

Siden dette er en undersøkelse der så mange som mulig i lokalbefolkningen skal undersøkes, har arrangørene drevet mye utadrettet virksomhet, for å få folk til å bli med. I en stor kommune med en spredt befolkning er det en stor utfordring. Nytt denne gang er at også helsa til de eldre over 70 år skal undersøkes.

Kniver med Snåsa

– Målet vårt er at 75 prosent av lokalbefolkningen kommer til helseundersøkelse, og vi bruker alle de muligheter som finnes, understreker Eva W. Kveli med et smil. Hun er prosjektleder for HUNT4 i Lierne, og til vanlig folkehelsekoordinator og driver også med hverdagsrehabilitering i kommunen.

På den lokale kafeen, Li-verten, går praten, og her er det oppslag med oppfordring om å delta i undersøkelsen.

Selv om Eva Kveli er mest opptatt av folk skal delta for å bidra til forskning, og samtidig få seg en gratis helsesjekk, så er det et element av konkurranse med nabokommunene om å ha størst andel av befolkningen som er med.

– I forrige runde lå vi og knivet med nabokommunen Snåsa om å ha flest som deltok, denne gang skal vi gjøre det vi kan for å bli bedre enn dem, fortsetter hun med et glimt i øyet.

Fra HUNT-stasjonen i Lierne: Prosjektkoordinator Eva W. Kveli (t.v.) og de andre er klare til å gjennomføre en av verdens største helseundersøkelser. (Foto: Martin Lundsvoll)

1500 kroner per deltaker

Volleyballdamene støtter HUNT i Lierne står det å lese i Li-Nytt, som vi finner på den lokale bensinstasjonen. Li-Nytt er nyhetsbrevet som utgis ut av kommunen. Der står det også at i innspurten, så kan innbyggerne å komme på drop-in på den siste søndagen til helseundersøkelsen.

– Vi har spilt på mange strenger i lokalsamfunnet, vi har som ambisjon at alle voksne og eldre skal være med på dette i Lierne, sier helse- og omsorgssjef Edith Bruvoll Valfridsson. Hun har midlertidig flyttet ut av kontoret, som hun har overlatt til undersøkelsen. For kommunen er det en gulrot at de får 1500 kroner per deltaker fra HUNT.

Kveli betoner at de har flere folkehelsemøter med lokalbefolkningen, og at det er et svært godt samarbeid med bedrifter og organisasjoner i kommunen.

– Vi har fått mange ambassadør-bedrifter i lokalsamfunnet. Store organisasjoner som Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL), med over 200 medlemmer, er veldig viktige samarbeidspartnere. På denne måten får vi spredt budskapet om HUNT. HUNT er nærmest blitt en merkevare i kommunen vår, sier hun.

Det hun og medhjelperne undersøker, er både hjernehelse og fysisk helse, og det gjøres på den midlertidige feltstasjonen på rådhuset, på sykehjemmet og på hjemmebesøk. Hun har selv vært med på alle rundene med helseundersøkelse.

Blodprøve tas på stedet, og må raskt fraktes til kjøling. Gudrun Sjevelås er pensjonist og har vært med på alle de tidligere helseundersøkelsene. (Foto: Martin Lundsvoll)

Superdeltakeren

I Sørli, like ved bakeriet som lager klenning og lefse som selges over hele landet, bor pensjonist Gudrun Sjevelås vakkert til ved en innsjø. Hun har bodd i Lierne hele sitt liv, og blant annet jobbet med steiking, pakking og som renholder på bakeriet. Hun har vært med på alle helseundersøkelsene siden begynnelsen. På starten av hjemmebesøket får hun sin velfortjente pin som superdeltaker av Kveli, og smiler bredt.

– Superdeltakere er det mange av i Lierne, sier Kveli, før hun pakker opp kofferten med utstyret som må til for å sjekke alt som skal sjekkes.

Hun forklarer rolig på Lierne-mål at de vil be henne svare på noen spørsmål om egen helse, at de skal måle styrke, balanse og ganghastighet, og at de vil undersøke hukommelse, evne til planlegging og oppmerksomhet.

Undersøkelsen innebærer også kognitive tester for dem over 70 år. Her fra feltstasjonen på rådhuset. (Foto: Martin Lundsvoll)

Sjevelås ser ut til å kjenne prosedyren, og synes trygg på de ulike målingene og undersøkelsene. Det innbefatter også sjekk av munnhelse, og blodprøve på stedet, som hun tar på strak arm.

Så går turen tilbake til det lokale sykehjemmet, Lierne helsetun, for nye undersøkelser av helsa til folk.

Så er det snart slutt på HUNT i Lierne for denne gang. Helseundersøkelsen, som virkelig har satt sitt preg på kommunen, skal pakkes ned, og Eva går tilbake til sin vanlige jobb i kommunen. Og glimtet i øyet er der fremdeles.

– Når vi blant annet har fått undersøkt så mange som 85 prosent av dem over 70 år, så må vi vel kunne si at vi har lykkes. Selv om vi ikke vet om vi har slått Snåsa ennå, sier hun lattermildt.

Fra Facebook 1. mars 2019

«DA HAR RÅDMANNEN I LIERNE nettopp fått melding om at det ble delt 1. plass i oppmøte HUNT4 mellom Lierne og Snåsa. GRATULERER😁»

Om HUNT4

HUNT4 gjennomføres først og fremst for å øke kunnskapen om de store folkehelseutfordringene.

  • Deltakelse i undersøkelsen kan være med på å endre behandling, utvikle nye medisiner og gi nye svar om sykdommer som hjerte- og karsykdommer, lungesykdommer, allergi, diabetes, hodepine, kreft, psykiske plager og mye annet.
  • HUNT4 startet i september 2017.
  • Alle innbyggere i Nord-Trøndelag over 13 år ble invitert til å delta.
  • En av verdens største og mest suksessfulle befolkningsundersøkelser.

Hva er formålet med HUNT4 70+?

Formålet er å samle data som kan bidra til forskning på eldres helse i mange år fremover.

Hvor mange eldre har god helse? Hvor mange eldre har økt risiko for å utvikle helsesvikt eller har allerede svekket helse? Hvorfor bevarer noen god helse langt opp i årene, mens andre opplever sviktende helse?

Gode svar på slike spørsmål er viktig for å kunne planlegge gode helse- og omsorgstjenester og gi flere eldre en sunn og aktiv alderdom.

Les mer om HUNT4 her.

Les mer om HUNT4 70+ her.

Powered by Labrador CMS