Medisiner gjør deg solfølsom

De fleste av oss mener nok vi har rimelig god greie på hvor mye sol huden vår tåler. Men der kan vi ta skammelig feil. Toleransen for sol kan nemlig forandres totalt av helt vanlige legemidler.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle medisinene vi tar påvirker kroppen vår i større eller mindre grad, og på en rekke ulike måter. En av disse påvirkningene gjelder kroppens evne til å takle den normale strålinga fra sola. Noen av legemidlene vi bruker forandrer nemlig hudens følsomhet overfor lys.

P-piller, noen smertestillende tabletter, antibiotika, antidepressiva og mange andre medisiner kan forandre kroppen din slik at selv forsiktig soling ender i et kjempeutbrudd av soleksem. Er du riktig uheldig kan du også få en allergisk reaksjon med feber, blemmer og vabler.

- Folk må for all del ikke slutte å ta medisinene sine, advarer professor Hanne Hjorth Tønnesen ved Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo.

- Men det er viktig at vi er bevisste på at visse medisiner i enkelte tilfeller kan gjøre oss lysfølsomme. De som bruker slike medisiner bør være på vakt, og beskytte seg med solkrem eller klær.

Ulike reaksjoner

Overfølsomheten kan arte seg på to forskjellige måter, forklarer Hjorth Tønnesen.

- Den ene er en spontan reaksjon når du kommer ut i sola. Etter bare noen få minutter kan det dukke opp hissig soleksem på de områdene som har vært eksponert. Det kan ofte ta en dag eller to før utslettet går ned.

Den andre kategorien dreier seg om en allergisk reaksjon, hvor lyset rett og slett setter i gang en immunrespons.

- Slik fotoallergi kan være langt mer dramatisk. Du merker ikke noe første gang du er ute i sola, men så begynner kroppen å reagere stadig kraftigere, med feber, utslett og fryktelige vabler, sier Hjorth Tønnesen.

Hudreaksjonene kan vise seg på hele kroppen, og det kan ta lang tid før symptomene er helt borte. Problemene løser seg etter hvert hvis du beskytter deg mot lyset eller slutter å bruke medisinene. Men i mange tilfeller skjønner verken legene eller de syke hva som er årsaken.

Si fra til legen!

Hittil har alt for få mennesker vært klar over at de voldsomme reaksjonene kan ha sammenheng med helt vanlige medisiner. Denne uvitenheten fører til problemer når folk med alvorlig utslett tar kontakt med en hudlege for å få hjelp for plagene.

- Mange glemmer nok å rapportere om noen av medisinene de har tatt, for eksempel hodepinetabletter eller vanndrivende midler. Dette gjør oppgaven håpløs for hudlegene, forklarer Hjorth Tønnesen.

- De kan ikke resonere seg fram til at reaksjonene er en kombinasjon av legemidlet og lys. Det hele ender kanskje med at pasienten får behandling med kortison - et stoff som kan gjøre problemene enda verre. I stedet kunne situasjonen kanskje vært løst med klær og en skikkelig solkrem.

Akkurat det kunne sikkert vært et godt råd for de fleste av oss, selv om det heldigvis er ganske få som opplever problemer med oversensitivitet.

- Lista over legemidler som kan gjøre kroppen mer følsom for lys er temmelig lang, men heldigvis skal det ganske mye til før folk får en skikkelig reaksjon, sier Hjorth Tønnesen.

Rammer ikke alle

- Det er ikke slik at alle som bruker det samme legemidlet får reaksjoner på sollyset, forklarer Hjorth Tønnesen.

De aller fleste merker faktisk ingenting. Men hvis kroppens forsvarssystem er litt ute av lage eller du får høye doser av medisinen, kan resultatet bli soleksem eller fotoallergi. Dessuten er det mange andre faktorer som virker inn.

- Hudkrem, parfymer, etterbarberingsvann og tilsetningsstoffer i maten kan forandre kroppens lysfølsomhet. Kombinert med legemidler kan det bli en overbelastning, sier Hjorth Tønnesen, som likevel påpeker at det ikke er noen grunn til hysteri.

- Det viktige er at folk er bevisste på at legemidler i kombinasjon med sol kan føre til reaksjoner. Hvis du merker at huden får farge uvanlig fort, eller oppfører seg unormalt på annen måte, er det grunn til å være på vakt.

Powered by Labrador CMS