Annonse

Trekkfugler kan spre dødelig ebola-virus

Trekkfugler kan ha med seg det dødelige ebola-viruset fra Afrika og spre det i nordlige land. Mye tyder nemlig på at viruset kan overføres fra fugler til mennesker, hevder amerikanske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

“Skallet” rundt ebola-viruset som er påvist hos mennesker, ligner nemlig på det tilsvarende dekklaget rundt det beslektede viruset som angriper fugler. I så fall kan fuglene trolig overføre sykdommen over enorme distanser, sier forskerne.

Foreløpig dreier det seg bare om en teori som på ingen måte er bevist. Men hvis den lar seg bevise, kan det få store og i verste fall tragiske konsekvenser for folkehelsen i nordlige land, meldte den britiske rikskringkastingen BBC onsdag.

Dødelig

Ebola lar seg ikke bekjempe med medisiner, og sykdommen ender vanligvis med døden. Ebola-viruset ble oppdaget etter alvorlige utbrudd av sykdommen i Sudan og det daværende Zaire - nå Kongo - midt på 1970-tallet.

Spor av viruset er tidligere funnet i små pattedyr. Dette kan tyde på at disse dyrene bidrar til spredning av ebola, selv om de ikke selv utvikler sykdommen, skrev BBC på sine nettsider onsdag.

- Vi har ennå ikke funnet noen fugler som er smittet av ebola-viruset. Men det kan skyldes at vi ikke har gransket fuglene ennå, sier professor David Sanders ved Purdue-universitetet i den amerikanske delstaten Indiana til BBC.

Kunnskap

Kunnskap om hvordan viruset blir spredd vil være svært viktig for kampen mot ebola. Samtidig arbeider medisinske og farmasøytiske eksperter for fullt for å utvikle medisiner og behandlingsmetoder for ebola-ofre.

Blant mulighetene som nå undersøkes, er en teknikk som i beste fall kan få ebola-viruset til å virke legende i stedet for drepende. Håpet er at modifisering av “skallet” rundt viruset kan gi det en godartet virkning.

Det modifiserte ebola-viruset kan i så fall brukes i genterapi for pasienter som lider av cystisk fibrose og andre lungesykdommer. Medisinen skal da inhaleres av pasienten, og ikke sprøytes inn i kroppen hans eller hennes.

(NTB)

Powered by Labrador CMS