Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Oslo - les mer.

– Leger kan være for redde for å gi medisiner til kvinner som ammer
VIDEO: Vi skal ha en veldig god grunn for å si til en kvinne som ønsker å amme at hun ikke kan få lov til det. Selv når hun bruker medisiner, sier farmasøyt.
Professor Hedvig Nordeng ved Farmasøytisk institutt på Universitetet i Oslo (UiO) sier hun er opptatt av legemiddelbruk under amming.
– Jeg ser at kvinner selv er opptatte av det. Vi får masse spørsmål om medisiner, om riktig og trygg medisinbruk i ammeperioden, sier Nordeng.
– Vi får henvendelser fra kvinner som synes det er forferdelig vanskelig å sitte i barselgruppen sin og skulle forklare at de ikke får lov til å amme fordi de står på det og det legemidlet.
Det sier Nordeng i samtale med lege Wasim Zahid. Han spør:
– Som lege møter jeg ofte kvinner som har født og som er veldig interessert i å amme, men står på medisiner som er viktige for henne. Hvordan vet vi hvilke medisiner som er trygge å bruke når du ammer? Hva har vi nå av data og erfaringer?
– Veldig godt spørsmål. Per i dag utføres veldig få studier på overgang av legemidler til morsmelk hos mennesker. Det er ikke godt nok. Det er ikke godt nok å si at bare for sikkerhets skyld, fordi vi ikke vet, så bør du avstå fra å amme, svarer Nordeng.
Hun forklarer at de ved UiO analyserer morsmelkprøver som ammende kvinner sender inn, for å undersøke hvor mye av mors legemidler som går over i morsmelken.
– Kan man si noe generelt om det? vil Zahid vite. Avhenger det helt av det enkelte medikament, eller kan noe sies generelt om det er mye eller lite som havner i morsmelk?
– Generelt er det lite, men det er noen unntak. Og så kommer det an på legemidlet. Høypotente legemidler kan være en risiko selv i små mengder, hvis de brukes over lang nok tid, sier Nordeng.
Se videoen under for hele samtalen mellom Hedvig Nordeng og Wasim Zahid:
Les også disse sakene fra Universitetet i Oslo:
-
Hjerneforsker advarer mot ukritisk bruk av smertestillende opioider
-
Kvinner isoleres oftere enn menn under fengsling i Norge
-
Forskning møter barrierer: – Jeg er ganske bekymret over utviklingen
-
Slik kan sensorer fra smarttelefoner brukes til å ta bilde av antimaterie
-
Jordskjelv, snøskred og glass som knuser, har noe til felles
-
Digitale verktøy kan gi lærerstudenter bedre veiledning
forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER