Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Oslo - les mer.
– Når folk står på 15 legemidler samtidig, blir det egentlig litt lapskaus
De forskjellige legemidlene kan utligne hverandre, eller de kan påvirke hverandre slik at uønskede effekter oppstår.
Helt siden hun dro til London som nyutdannet farmasøyt for 25 år siden, har professor Anne Gerd Granås ved Farmasøytisk institutt på Universitetet i Oslo, vært opptatt av pasientsikkerhet ved bruk av legemidler.
– Jeg så at mange brukte medisinene sine feil. De kunne ha egne forestillinger om hvordan den skulle tas eller ha erfart hvordan medisinen virket på egen kropp. Ikke alltid diskuterte de dette med legen sin, sier hun.
Medisiner påvirker hverandre
Når Wasim Zahid ikke er på Twitter, på TV eller på YouTube, arbeider han som indremedisinsk lege på et sykehus. Han forteller at mange av pasientene hans er eldre, med sammensatte og flere sykdommer.
– Det er ikke uvanlig at man har en 85 år gammel mann eller kvinne som står på 15 forskjellige medisiner hver eneste dag. Hva tenker du når du hører det? spør han i videoen over om nettopp legemidler og pasientsikkerhet.
– Jeg tenker jo polyfarmasi, altså mange legemidler. Og det er utfordrende, sier Granås og fortsetter:
– Vi sier gjerne at når du tar flere enn fem legemidler samtidig, må man begynne å gjøre noen vurderinger. Det ene kan slå den andre i hjel. Du får interaksjoner, altså at de påvirker hverandre. Enten at de gir en høyere konsentrasjon av legemiddelet i blodet eller en lavere.
Anbefaler årlig gjennomgang av medisiner
Granås foreslår en årlig gjennomgang av legemidler, kanskje fra man er 65 år.
– Kanskje du bør ha en legemiddelgjennomgang den måneden i året du har bursdag: «Nå er det bursdag, nå er det tid for legemiddelgjennomgang. Nå booker jeg time hos fastlegen min og tar en diskusjon på hvor lenge skal jeg behandles.»
– Jeg tror at det hadde vært en bursdagsgave som de fleste hadde satt pris på: å bli kvitt litt medisiner, svarer Zahid.
Se videoen øverst i saken for hele diskusjonen mellom Anne Gerd Granås og Wasim Zahid.
Om videopodkasten
Denne videoen er den første i en serie på fire fra forskningsgruppen Pharmasafe ved Farmasøytisk institutt på Universitetet i Oslo hvor forskere i farmasi diskuterer legemiddelbruk med lege Wasim Zahid.
Les også disse sakene fra Universitetet i Oslo:
forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER