P-piller øker risikoen for livmorhalskreft
Kvinner som bruker p-piller har større risiko for å utvikle livmorhalskreft. Kreftrisikoen øker med tiden kvinnene har brukt hormonbaserte prevensjonsmidler.
Verdens helseorganisasjon har bedt britiske forskere om å gjøre en systematisk gjennomgang av undersøkelsene som tidligere er gjort på p-piller.
Forskerne har nå gransket 28 studier i forskjellige land, fra 1986 til i dag.
Dobbelt risiko ved ti års bruk
Resultatet forteller at langtidsbruk av p-piller gir økt risiko for livmorhalskreft. Kvinner som bruker p-piller i ti år har dobbelt så stor risiko for å få denne typen kreft enn de som aldri har brukt p-piller.
Kvinner som bruker p-piller i opp til fem år har ti prosent større risiko, mens de som bruker pillene mellom fem og ti år har 60 prosent større risiko for å utvikle kreft. Rundt 20 prosent av alle norske kvinner mellom 15 og 49 år bruker p-piller.
Samtidig som risikoen for livmorhalskreft øker ved p-pillebruk, reduseres imidlertid risikoen for kreft i livmorhulen og i eggstokken.
HPV og kreft
Livmorhalskreft er en av de mest utbredte krefttypene blant kvinner, med 470 000 tilfeller på verdensbasis hvert år. I Norge får rundt 400 kvinner denne sykdommen hvert år. Det er først og fremst kvinner over 40 år som rammes, skriver Dagsavisen.
Tidligere undersøkelser har vist en klar sammenheng mellom det seksuelt overførbare human papillon virus (HPV), som også kan forårsake kjønnsvorter, og livmorhalskreft.
Til nå har forskerne trodd at den viktigste årsaken til livmorhalskreft er HPV.
En tidligere studie har funnet at langtidsbruk av p-pillen firedobler sjansen for kreft hos kvinner med HPV. Den britiske undersøkelsen antyder en økt risiko uavhengig av om kvinnen har HPV eller ikke.
Usikkerhet
De britiske forskerne har ikke klart å finne ut nøyaktig hva det er som gjør at p-piller øker risikoen. Risikoen er avhengig av hvor lenge man har tatt p-piller, eller hvor lenge siden det er man sluttet. Studien antyder nemlig at risikoen for livmorhalskreft går tilbake etter at man slutter å ta p-piller.
Forskerne har kontrollert for antall seksualpartnere, røyking, bruk av annen prevensjon og hvorvidt kvinnen er blitt undersøkt for livmorhalskreft eller ikke.
Artikkelen er publisert i det britiske legetidsskriftet The Lancet.
Lenke:
The Lancet: Cervical cancer and use of hormonal contraceptives a systematic review