Parkinsonsmedisiner kobles til spillegalskap

Overdreven gambling kan være en sjelden bivirkning av enkelte medisiner som skrives ut til pasienter med Parkinsons sykdom, sier amerikanske leger.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mark Stacy og kollegaene hans la først merke til at noen av parkinsonspasientene endret oppførselen sin.

Dette førte igjen til at legene fant en liten gruppe - sju menn og to kvinner - som hadde blitt patologiske gamblere.

- På den samme uken så jeg to pasienter med store og nye spilleproblemer, og det var etter at jeg hadde økt medisindosene deres, sier Stacy til New Scientist.

Ble blakke

To av pasientene hadde utviklet så ruinerende vaner at de hadde spilt bort 60 000 amerikanske dollar hver på bare tre måneder.

Stacy vektlegger at studien ikke beviser at det finnes en link mellom denne typen medisiner og spillegalskap, men håper at arbeidet hans vil gjøre at andre leger er på vakt.

Det gjelder spesielt for pasienter på bestemte medisiner, og for pasienter som har hatt depresjoner eller angst.

Liten risiko

Stacy antyder også at parkinsonspasienter bør informeres om den potensielle risikoen, selv om han ikke mener det er nødvendig å forandre måten medisinene blir skrevet ut på.

- Risikoen for at et parkinsonspasient skal få spilleproblemer er veldig liten, sier han.

Sammen med kollegaene ved Muhammad Ali Parkinson Research Center i Arizona, undersøkte Stacy medisinjournalene for nesten 1 900 pasienter over ett år, og fant altså ni som hadde utviklet spilleproblemer som var alvorlige nok til at de havnet i økonomiske vanskeligheter.

Lavere doser medisiner, andre medisiner, familiestøtte og rådgivning hjalp pasientene å bli kvitt sin nyeervervede spillegalskap.

Dopamin

Alle pasientene tok medikamentet levodopa, som i hjernen blir omgjort til en viktig neurotransmitter kalt dopamin. Men pasientenes tiltrekning mot spilleautomatene syntes også å være assosiert med et annet medikament - en dopaminagonist, som aktiverer dopaminreseptorene i hjernen.

Dopamin er en kjemisk substans som produseres i hjernen, og som gjør at mennesker klarer å bevege seg fint. Parkinsonspasienter har en alvorlig mangel på dopamin, og resultatet er symptomer som skjelving, stivhet og problemer med å gå.

Uklar årsakssammenheng

Stacy mener det biologisk sett er mulig at medisinene kan ha forårsaket spilleproblemene, siden dopamin mistenkes for å være involvert i belønningsprosesser i hjernen. Han innrømmer imidlertid også at det å bo i Arizona, hvor det finnes mange kasinoer, kan ha gjort sitt.

Tilfellene av patologiske gamblere blant parkinsonspasientene var 1,5 prosent, mens tilfellene i den generelle amerikanske befolkningen skal ligge mellom 0,3 og 1,3 prosent.

- Observasjonene tyder på at høyere doser med dopaminagonister kan være en katalysator for denne destruktive oppførselen, sier Stacy.

Referanse:

E. Driver-Dunckley, J. Samanta, and M. Stacy; Pathological gambling associated with dopamine agonist therapy in Parkinson’s disease; Neurology, 61: 422-423, 2003.

Powered by Labrador CMS