Annonse

Urt til unnsetning

For personer som lider av lett til moderat depresjon, kan johannesurt være et godt alternativ til vanlige antidepressiva, ifølge ny forskning.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskning viser at Johannesurt er like effektivt som antidepressiva i behandlingen av lette til moderate depresjoner (Foto:Jennifer Anderson @ USDA-NRCS PLANTS Database)

Advarer mot ukritisk bruk

De tyske forskerne som står bak studien advarer generelt mot ukritisk bruk, og råder folk til kontakte lege før man vurderer å benytte seg av alternative behandlingsmetoder.

- Kvaliteten på urter som selges på det åpne markedet kan variere kraftig, uttaler forsker Klaus Linde i en pressemelding.

Naturlig er heller ikke synonymt med ufarlig.

Johannesurt er blant annet kjent for å påvirke andre legemidler på grunn av en såkalt interaksjon.

Går man på p-piller, for eksempel, bør man ikke ta johannesurt , siden dette vil svekke effekten av p-pillene.

Urten øker også aktiviteten av visse enzymer i leveren som bryter ned legemidler, og for visse pasientgrupper kan denne kombinasjonen være direkte farlig.

Er du asmatiker og går på medisinen Teofyllin, bruker du den blodfortynnende medisinen Marevan eller tar du kanskje antidepressiva, da bør du holde deg langt unna johannesurt, opplyses det på lommelegen.no.

Johannesurt

Johannesurt (Hypericum perforatum) tilhører perikumfamilien og er en viltvoksende plante i Europa og Vest-Asia.

Urten har vært populær i tradisjonell folkemedisin i flere århundrer, blant annet for å behandle angst, nedstemthet og søvnproblemer.

Johannesurt er det mest foreskrevne middel mot depresjon i Tyskland.

De eksakte virkningsmekanismene for Johannesurt er omstridt.

Johannesurt må ikke inntas med visse legemidler, for eksempel blodfortynnende medisiner, da urten demper effekten av disse.

Kilde: Tidsskrift for den norske lægeforening
 

Depresjon er den vanligste psykiske lidelsen på verdensbasis, og bare i Norge lider 6-12 prosent av depresjoner til enhver tid.

Ifølge en gruppe tyske forskere, finnes det nå vitenskapelig bevis for at johannesurt kan brukes i behandlingen av denne pasientgruppen.

Ekstrakten av denne planten kan nemlig lette sinnsstemningen til personer som lider av lette til moderate depresjoner, ifølge studien.

Samme effekt, færre bivirkninger

- Når vi testet effekten av johannesurtekstrakt, så vi at urten hadde samme virkning som antidepressiva, og var overlegen placebobehandling.

- Urten ga også færre bivirkninger enn konvensjonell legemedisin, sier Klaus Linde, forsker ved Center for Complementary Medicine i München, Tyskland, i et presseskriv.

Forskerne har basert funnene sine på en metaanalyse av 29 studier fra forskjellige land, der hele 5489 pasienter med symptomer på depresjon deltok.

Studiene, som gikk fra 4 til 12 uker, sammenlignet behandling med johannesurt med placebo og vanlige antipressiva.

Alle forsøkene var dobbelt blinde og randomiserte. Hamiltons Rating Scale for Depression (HRSD) ble også anvendt for å vurdere graden av depresjon hos testpersonene.

Alternativ til antidepressiva

For pasientene som ble behandlet med johannesurt, var resultatene positive.

Urten lettet symptomene på depresjon. I tillegg til dette var det færre som hoppet av studien grunnet bivirkninger, sammenlignet med testpersonene som hadde blitt behandlet med antidepressiva.

Johannesurt kan dermed fungere som et alternativ for pasienter som ikke tåler vanlige antidepressiva, eller som av ulike grunner ikke vil bruke syntetiske legemidler.

Populær folkemedisin

Johannesurt, som også går under navnet Hypericum perforatum, er en liten, viltvoksende plante med gule blomster.

Den er utbredt over hele Europa og Vest-Asia, og har vært populær innen folkemedisin i flere århundrer, blant annet for å behandle nedstemthet, angst , og søvnproblemer.

Til tross for oppløftende resultater angående effekten av urten, er funnene fremdeles tvetydige. Forskerne fant nemlig ut at urtens positive effekt var sterkere blant de tyske pasientene.

I Tyskland er johannesurten et meget populært middel mot depresjon, og det er heller ikke uvanlig at leger anbefaler urten fremfor vanlig legemedisin.

Omstridt virkningsmekanisme

Virkningsmekanismen for johannesurt, og dens farmakologiske aktive substanser er også omstridt, men man vet at urten inneholder en rekke aktive stoffer, som hyperforin og hypericin.

Disse stoffene hemmer reopptak av seretonin fra hjernens synapser, en virkningsmekanisme som mange antidepressive legemidler også har.

Den nye studien føyer seg inn i en rekke av tidligere studier på johannesurt, hvor man har funnet en god behandlingseffekt på mennesker som lider av milde til moderate depresjoner.

For tunge og mer alvorlige depresjoner finnes det derimot ingen vitenskapelig dokumentasjon som tilsier at johannesurt kan være gunstig.

Referanser:

Linde K, Berner MM, Kriston L. St John’s wort for major depression. Cochrane Database of Systematic Reviews 2008, Issue 4. Art. No.: CD000448. DOI: 10.1002/14651858.CD000448.pub3.

Powered by Labrador CMS